Zespół apteki życzy Wesołych Świąt
Szukaj
Jesień i zima to okres, w którym ryzyko przeziębienia znacznie wzrasta. Jeśli pojawią się pierwsze objawy infekcji, zamiast od razu sięgać po leki z apteki, wypróbuj naturalny sposób – maliny. Napar z suszonych liści malin wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, a także przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Maliny, podobnie jak inne czerwone owoce, zawierają cenne antocyjany, które wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy oraz chronią organizm przed infekcjami. Regularne spożywanie malin i ich przetworów to naturalny sposób na poprawę zdrowia i wsparcie w walce z przeziębieniem.
Nie bez powodu maliny są często wykorzystywane jako składnik leków przeciwgorączkowych, przeciwkaszlowych czy preparatów dla dzieci. Te małe owoce to prawdziwe bogactwo składników odżywczych, takich jak witamina C, E, B1, B6 i B12, a także magnez, wapń i żelazo. Zarówno przetwory z liści, jak i owoców malin od wieków stosowane są wspomagająco w leczeniu chorób o podłożu wirusowym i bakteryjnym, takich jak grypa czy przeziębienie.
Maliny to naturalne wsparcie w walce z infekcjami, dlatego warto korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Regularne spożywanie przetworów malinowych nie tylko wspiera odporność, ale również łagodzi objawy chorób. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy, które pozwolą w pełni wykorzystać zalety tych zdrowych owoców.
Herbata malinowa lub sok z malin to doskonałe sposoby na walkę z gorączką i łagodzenie objawów przeziębienia. Dzięki właściwościom rozgrzewającym wspomagają „wypocenie” choroby, zmniejszają ból gardła oraz łagodzą kaszel. Maliny skutecznie rozgrzewają organizm, zapobiegając rozwojowi infekcji. Co więcej, ich działanie uspokajające oraz obniżające ciśnienie krwi dodatkowo wspiera regenerację organizmu.
Maliny zawierają kwas elagowy, który dzięki właściwościom antybakteryjnym odgrywa ważną rolę w leczeniu przeziębień. Sok z malin od wieków był stosowany jako naturalny środek na gorączkę, gdyż zarówno owoce, jak i liście wykazują działanie napotne. Zawarte w malinach salicylany działają podobnie do aspiryny, oferując właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pobudzając gruczoły potowe, maliny wspomagają odparowywanie potu ze skóry, co przyczynia się do obniżenia temperatury ciała w sposób naturalny i bezpieczny dla organizmu. To sprawia, że maliny są niezastąpionym domowym lekarstwem na gorączkę i przeziębienie.
Sok z malin to doskonały sposób na wzmocnienie odporności dzięki dużej zawartości witamin i minerałów. Jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny, idealnie sprawdzając się jako dodatek do herbaty czy deserów zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie domowego soku z malin jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć w słoiku warstwy malin i cukru, pamiętając, aby na górze znalazła się grubsza warstwa cukru, która zabezpieczy owoce przed pleśnieniem. Następnie całość należy zapasteryzować lub pozostawić na 2 dni w ciepłym miejscu, aż owoce puszczą sok. Po odcedzeniu sok przelej do butelek i zapasteryzuj przez około 15 minut. Pozostałe owoce można usmażyć i przechowywać w słoiku.
Jeśli nie masz czasu na domowe przetwory, wybieraj gotowe soki malinowe o wysokiej jakości – najlepiej 100% naturalne lub z niewielkim dodatkiem cukru. Sok z malin wykazuje silne działanie napotne, które obserwuje się już 30–60 minut po spożyciu. Dzięki zawartości kwasu salicylowego, działającego jak naturalna aspiryna, maliny pomagają obniżyć gorączkę, rozgrzewają i wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Co więcej, mają właściwości antyseptyczne, łagodzą kaszel i wzmacniają odporność. Dzięki dużej zawartości witaminy C maliny są również skuteczne w profilaktyce i leczeniu infekcji, takich jak przeziębienie czy zapalenie zatok.
W każdej domowej spiżarni warto mieć również suszone owoce malin, które można łatwo przygotować samodzielnie. Wystarczy wysuszyć świeże owoce w elektrycznej suszarce do owoców i grzybów lub w piekarniku. Po ususzeniu maliny należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, by zachowały swoje cenne właściwości. Suszone owoce świetnie sprawdzają się jako dodatek do herbaty lub jako baza do naparów.
Napar z suszonych malin to sprawdzony sposób na naturalne obniżenie gorączki. Jak go przygotować? Dwie łyżki suszonych malin zalej gorącą wodą i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut, następnie przecedź. Podczas choroby pij szklankę naparu 2–3 razy dziennie, by wspomóc organizm w walce z infekcją. Możesz również dodawać suszone owoce bezpośrednio do herbaty, tworząc rozgrzewający i napotny napój, który pomoże szybciej obniżyć temperaturę i zwalczyć gorączkę.
Nie tylko owoce malin posiadają właściwości prozdrowotne – ich liście również są cennym źródłem składników odżywczych. Zawierają one flawonoidy, kwasy organiczne, a także żelazo, wapń i miedź, dzięki czemu wykazują szerokie działanie terapeutyczne. Po wysuszeniu liście malin świetnie nadają się do przygotowywania naparów o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i rozkurczowych.
Napar z liści malin może być stosowany w leczeniu biegunek, ponieważ hamuje rozwój bakterii jelitowych i wspiera regenerację układu pokarmowego. Dodatkowo sprawdza się w stanach zapalnych jamy ustnej oraz gardła – jest skutecznym naturalnym środkiem do płukania tych obszarów. Aby przygotować napar, wystarczy zalać łyżkę suszonych liści szklanką wrzątku, przykryć i pozostawić na około 15 minut. Po przecedzeniu napar można pić lub wykorzystać do płukania ust i gardła.
Liście malin mają także zdolność rozkurczania mięśni gładkich macicy, dzięki czemu pomagają łagodzić bóle menstruacyjne oraz inne dolegliwości związane z bólem brzucha. Należy jednak pamiętać, że nie powinny być stosowane przez kobiety w pierwszym trymestrze ciąży, ponieważ mogą wywoływać skurcze macicy.
Przeczytaj również:
Hyzop lekarski: właściwości, działanie, wskazania i etymologia zioła Palenie w ciąży - czym grozi, skutki dla dziecka Biegunka u niemowlaka - co robić i kiedy zgłosić się do lekarza? Jak wybrać najlepszy probiotyk dla dzieci i niemowląt? Leczenie kanałowe - na czym polega, kiedy się stosuje i co o nim wiedzieć?Nie trać czasu i energii na stanie w kolejce w aptece. Przejdź na naszą stronę apteki internetowej już teraz i ciesz się korzyściami zakupów online.
Przejdź do apteki
Redakcja
aptek
Codzienna
O Autorze
Autor
Jacek Wojtas
Autor
Redakcja aptek Codzienna
Autor
Redakcja aptek Codzienna
Autor
Redakcja aptek Codzienna
Autor
Natalia Młynek
Farmaceuta odpowie na Twoje pytanie w zakresie zdrowia, doboru leków lub ich dawkowania.
Zapytaj farmaceutęArtykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Codzienna nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.