Szybka dostawa w ciągu 48h od złożenia zamówienia

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Kwasy omega – czym są i jakie mają właściwości? - zdjęcie

07.08.2024

13 min. czytania

Kwasy omega – czym są i jakie mają właściwości?

Dwa rodzaje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Z kolei jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi są kwasy omega-9. Aby organizm człowieka funkcjonował w prawidłowy sposób, niezbędne staje się przyjmowanie produktów zawierających kwasy omega-3. Z kolei spożywanie kwasów omega-6 również ważnych dla organizmu, powinno być kontrolowane, ponieważ przypisuje się im działanie prozapalne. Zobacz, jak tego typu substancje wpływają na organizm i jakie są ich źródła.

Czym są kwasy omega-3 i omega-6?

Kwasy omega 3 i 6 należą do grupy niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pojęcie to pojawiło się dopiero w 1929 roku, kiedy to przeanalizowano związki tłuszczowe, które są konieczne do wzrostu oraz rozwoju ssaków.

Różnice pomiędzy tymi substancjami widać na poziomie strukturalnym – odróżnia je położenie wiązania od strony grupy metylowej. W kwasach omega-6 znajduje się ono przy szóstym atomie węgla, licząc od ostatniego. Natomiast w kwasach omega-3, położone jest przy trzecim atomie węgla.

Wśród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 znane są: kwas alfa-linolenowy i jego pochodne, czyli kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy.

Natomiast do kwasów omega-6 zalicza się kwas:

  • linolowy (LA),
  • arachidonowy,
  • gamma-linolenowy (GLA),
  • dihomo-gamma-linolenowy (DGLA).

Kwasy omega-9 – zapomniana, cenna substancja

Trzecim typem, mniej popularnych kwasów omega są kwasy omega-9, które są kwasami jednonienasyconymi. Nazwa odnosi się do tego, że mają tylko jedno podwójne wiązanie. W przeciwieństwie do kwasów omega-3 i 6, ich obecność w diecie nie jest niezbędna, ponieważ organizm potrafi je samodzielnie wytwarzać.

Warto jednak wspomnieć, że sięganie po kwasy omega-9 również przynosi wiele korzyści. Wymienić tu można:

  • podniesienie wrażliwości na insulinę,
  • zmniejszenie stanów zapalnych,
  • niższe ryzyko chorób serca,
  • zmniejszenie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha,
  • mniejsze ryzyko raka trzustki,
  • mniejsze ryzyko udaru.

Klasycznym kwasem omega-9 jest kwas oleinowy dostępny m.in. w nasionach, orzechach czy olejach roślinnych, a także w oliwie z oliwek, awokado. Natomiast rodzajem kwasu tłuszczowego omega-9, który może być szkodliwy dla człowieka, jest kwas erukowy, znajdujący się w nasionach rzepaku i gorczycy.

Właściwości kwasów omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do rozwoju układu odpornościowego, a także tkanki nerwowej. To bardzo ważny składnik diety dzieci.

Deficyty kwasów omega-3 prowadzą do zahamowania wzrostu, a także zwiększonej podatności na różne infekcje. Niedobór kwasu omega-3 w diecie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia oraz bezpłodności. Może też wpływać negatywnie na czynności fizjologiczne tkanek oraz narządów.

Ponadto, kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na rozwój dziecka w okresie prenatalnym. Oddziałują również na dojrzewanie układu nerwowego, narządu wzroku, mowy oraz funkcji poznawczych u niemowląt, oraz małych dzieci.

Przypisuje im się również funkcję obniżenia ciśnienia krwi. Przyjmowanie pokarmów zawierających kwasy omega-3, może też podnieść wrażliwość na insulinę. Taka właściwość ma znaczenie w profilaktyce oraz w walce z:

  • cukrzycą typu 2,
  • otyłością,
  • zespołem metabolicznym.

Kwasy omega-3 mają też pozytywny wpływ na układ nerwowy. Dlatego poleca się sięgać po nie w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.

Przyjmowanie produktów z kwasami omega 3 może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Tego typu działanie kardio protekcyjne zostało odnotowane w latach 70. ubiegłego wieku przez duńskich naukowców. Przeprowadzili oni badania w grupie Eskimosów żyjących na Grenlandii. Badacze wykazali związek pomiędzy niską zachorowalnością na choroby serca i układu krążenia a zwiększonym spożyciem produktów zawierających kwasy omega 3.

Kwasy omega-3 – w czym można je znaleźć?

Człowiek nie potrafi syntetyzować wielonienasyconych kwasów omega-3, dlatego tego typu substancje muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Źródła kwasów omega 3 to przede wszystkim rośliny oraz ryby.

Skarbnicą tej substancji jest

  • siemię lniane,
  • olej lniany,
  • orzechy włoskie,
  • olej rzepakowy.

Dużą zawartość tych kwasów znaleźć można w: łososiu, makreli, sardynkach, śledziach. Można też przyjmować także kwasy omega-3 w tabletkach dostępnych w naszej aptece Codziennej.

Jak działają kwasy omega-6 na organizm?

Każdy z kwasów należących do grupy omega-6 pełni inną rolę. Kwas arachidonowy to element budujący fotoreceptory siatkówki oka, a także fosfolipidy błon komórkowych komórek nerwowych. Tego typu kwas jest ważny w procesie rozwoju mózgu płodu od trzeciego trymestru ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że ma również tendencję do wywoływania silnych reakcji zapalnych, i alergicznych.

Kwasowi gamma-linolenowemu przypisuje się właściwości pełniące rolę naprawczą i wzmacniającą barierę skóry. Przyjmowanie doustnych preparatów zawierających ten związek sprawia, że trafia on do skóry właściwej i w ten sposób ją wzmacnia. To właśnie ten związek chroni skórę przed nadmierną utratą wody,  a także przed przenikaniem się alergenów oraz bakterii czy grzybów.

Klasyczne symptomy wskazujące na niedobór kwasów omega-6 to:

  • suchość skóry i gałki ocznej,
  • problemy rozrodcze,
  • wypadanie włosów,
  • odwodnienie tkanek,
  • anomalie w układzie sercowo-naczyniowym,
  • pogorszenie widzenia,
  • wahania nastroju,
  • choroby nerek.

Nadmiar kwasów omega-6 również jest szkodliwy dla człowieka, dlatego bardzo ważne, by zachować umiar w przyjmowaniu produktów go zawierających.

Kwasy omega-6 – źródła

Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są oleje roślinne, przede wszystkim:

  • słonecznikowy,
  • konopny,
  • rzepakowy,
  • kukurydziany,
  • z pestek winogron.

Tego typu substancje można też znaleźć w: migdałach, orzechach włoskich czy też w pestkach czarnej porzeczki. Ich źródłem jest również sezam. Kwasy omega-6 zawarte są także w margarynie.

Jak przyjmować kwasy omega-3-6-9?

Kwas omega-6 oprócz korzystnego wpływu na organizm ma też działanie prozapalne. Nie ma potrzeby suplementowania kwasów omega-6. Wyjątkiem są sytuacje kiedy to pacjent ze względów zdrowotnych znajduje się na diecie beztłuszczowej i nie dostarcza ich swojemu organizmowi. Jeżeli zależy Ci na przyjmowaniu kwasów omega-6, pamiętaj, by spożywać je w postaci surowej, ponieważ poddane obróbce cieplnej tracą swoje cenne właściwości. Z kolei kwasy tłuszczowe omega-9 są bardzo łatwo przyswajalne z żywności, dlatego ich suplementacja nie jest konieczna. Znacznie ważniejsze jest natomiast wątek suplementowania kwasów omega-3.

Istotna kwestia dotyczy także tego, jak przyjmować kwasy omega 3 rano czy wieczorem. To zależy od tego, co chcemy osiągnąć, zażywając tego typu preparaty. Pamiętaj, że kwasy omega-3 najlepiej przyjmować wraz z posiłkiem, a nie na czczo. Zaleca się zażywać kwasy omega-3 z jedzeniem, które zawiera tłuszcz. Ułatwia to wchłanianie tej substancji przez organizm. Pora nie ma tu istotnego znaczenia, choć pojawiają się doniesienia, że jeżeli chcesz wydłużyć swój sen, a także poprawić jego jakość i zapewnić sobie lepszy odpoczynek, warto przyjmować kwasy omega-3 wieczorem.

Bezpieczne dawki kwasów omega-3 i 6

Od lat specjaliści wskazują, że aby odżywiać się zdrowo, niezbędne jest zachowanie odpowiedniej proporcji w diecie pomiędzy kwasem omega-6 a kwasem omega-3. Powinna ona wynosić 4-5:1, a nawet 2–3:1. To oznacza, że na 4-5 łyżek kwasu omega-6 trzeba spożywać 1 łyżkę kwasu omega-3. Nadwyżka kwasów omega-6 względem kwasów omega-3 w menu jest więc bezpieczna. Jednocześnie w społeczeństwach zachodnich występuje znacząca przewaga kwasów omega-6 w diecie i np. na 1 łyżkę kwasu omega-3 przyjmowanych jest 10, a nawet 20 łyżek kwasów omega-6.

Ma to związek z ograniczaniem jedzenia ryb morskich (źródła kwasu omega-3), a częstym spożywaniem kwasu omega-6 obecnego w jajach, mięsie, oleju słonecznikowym albo też sojowym.

Tymczasem nadmierne spożycie kwasów omega-6 to większe ryzyko:

  • rozwoju cukrzycy,
  • nowotworów,
  • podniesionego poziomu cholesterolu,
  • nasilenia objawów depresji,
  • rozwoju stanów zapalnych.

Co ciekawe, większe spożycie kwasów omega-3 wobec kwasów omega-6, może ograniczać częstość występowania chorób o podłożu zapalnym, w tym: wrzodziejącego zapalenia jelita grubego albo też reumatoidalnego zapalenia stawów. Nie jest to jednak w pełni potwierdzone i wymaga dalszych badań.

Kwasy omega-3 w nadmiarze mogą także okazać się szkodliwe. Najczęściej są to jednak działania niepożądane, które nie są niebezpieczne dla zdrowia i życia. To głównie problemy żołądkowo-jelitowe. Jak podaje Agencja Żywności i Leków dzienna porcja kwasu omega-3, która nie powinna wywołać żadnych skutków ubocznych to 3 g. Ponadto, kwasy omega-3 wykazują właściwości przeciwzakrzepowe, toteż zwiększone dawki tego typu substancji mogą podnieść skłonność do krwawień. Pojawia się ona jednak u tych pacjentów, którzy przyjmują np.  kwas acetylosalicylowy.

Kto powinien suplementować kwasy omega-3?

Suplementy z kwasami omega-3 polecane są osobom z obniżoną koncentracją, apatycznym nastrojem oraz z charakterystycznymi zmianami w wyglądzie. O niedoborze tych substancji mogą świadczyć problemy z suchą i pękającą skórą, kruche i rozdwajające się paznokcie, łamliwe, wypadające włosy.

Stosowanie kosmetyków zawierających kwasy omega 3 polecane jest również tym ludziom, którym zależy na nawilżeniu włosów i skóry. Kwasy tego typu sprawiają, że bariera ochronna staje się mocniejsza. Kwasy omega-3 powinny znaleźć się w diecie dzieci w okresie intensywnego wzrostu oraz ciężarnych i kobiet, które karmią piersią.

Porcja kwasów omega 3 dla kobiet w ciąży

Aby kobiety ciężarne oraz karmiące piersią w pełni zrekompensowały straty powstające w wyniku oksydacji DHA, rodzaju kwasu omega-3, powinny dodatkowo spożywać 100 do 200 mg DHA na dobę.

Z kolei rekomendacje Polskiego Towarzystwa ginekologów i położników wskazują na to, by przyszłe mamy suplementowały minimum 200 mg tego kwasu dziennie. Gdy kobieta znajduje się w grupie ryzyka związanego z przedwczesnym porodem, wartość dziennego porcji DHA powinna wynosić już 1000 mg.

Kwasy omega 3 – jakie wybrać?

Suplementy z kwasami omega-3 nie powinny zawierać dodatkowych witamin, oprócz witaminy E. Jeżeli decydujesz się na tabletki, powinny one być zapakowane w osobne blistry, by kontakt z powietrzem był ograniczony.

W aptece Codzienna zakupisz szereg suplementów diety zawierających tego typu składniki. Kwasy omega 3 i 6 występują tu w formie kapsułek, kropli, a także oleju do picia.

Kwasy omega są bardzo istotnym składnikiem diety człowieka, choć za zdrowsze uznaje się kwasy omega-3 od kwasów omega-6. Kwasy omega dla dzieci mają ogromne znaczenie z powodu ich właściwości wpływających na wzrost i rozwój układu nerwowego. Ich nadmierne przyjmowanie, przede wszystkim kwasów omega-6, może wiązać się jednak z działaniami niepożądanymi.

Sprawdź ofertę naszej apteki!

Nie trać czasu i energii na stanie w kolejce w aptece. Przejdź na naszą stronę apteki internetowej już teraz i ciesz się korzyściami zakupów online.

Przejdź do apteki

Katarzyna Augustyniak

magister

Katarzyna
Augustyniak

O Autorze

Dziennikarka medyczna zainteresowana światem przyrody i tajnikami ludzkiego organizmu. Ceni sobie dokładny research oparty na literaturze naukowej i dane statystyczne. Uwielbia śledzić najnowsze doniesienia i nowinki medyczne. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Obecnie studentka V roku prawa na Uniwersytecie Opolskim z nieustanną chęcią pogłębiania wiedzy. Ma kota, dzięki któremu każdego dnia przekonuje się, jak fascynująca jest natura.

Inne publikacje

Szukasz porady farmaceuty?

Farmaceuta odpowie na Twoje pytanie w zakresie zdrowia, doboru leków lub ich dawkowania.

Zapytaj farmaceutę
fancy image

Zostaw adres e-mail i bądź na bieżąco z nowościami i poradami z zakresu zdrowia.

Artykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Codzienna nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.

W serwisie Apteka Codzienna używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), aby ułatwić użytkownikom korzystanie z naszych stron oraz dostosowywać serwis do ich preferencji.

Akceptacja wszystkich plików cookies powoduje zapisanie w pamięci przeglądarki niezbędnych plików cookies (wykorzystywanych do prawidłowego działania strony), plików analitycznych (które pomagają nam poprawiać i ulepszać funkcjonalności serwisu) oraz marketingowych (umożliwiających wyświetlanie dopasowanych treści). Kliknij "Akceptuję", jeśli zgadzasz się na pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia cookies, przeczytaj naszą Politykę prywatności i regulamin serwisu.

Pliki cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookies na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookies potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookies. Niektóre pliki cookies umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

Więcej informacji o plikach cookies przeczytasz w Polityce prywatności.