Szybka wysyłka w 24h od złożenia zamówienia
Szukaj
Jeśli poszukujesz naturalnych rozwiązań, które pomogą Ci wzmocnić ogólnie organizm, w tym układ odpornościowy, sięgnij po skarb polskich pól uprawnych – czerwonego buraka. A dokładniej po zakwas buraczany. Czym jest zakwas z buraków i jak go przyrządzić? Czy warto pić zakwas z buraków? Zastosowanie, właściwości i działanie zakwasu z buraka opisaliśmy w poniższym artykule. Dowiedz się, jaki zakwas z buraków wybrać i poznaj moc witamin płynącą prosto z natury.
Zakwas buraczany posiada co najmniej 70-letnią historię związaną z tradycją przesiedleńców, którzy po II wojnie światowej przybyli do województwa zachodniopomorskiego z przedwojennych wschodnich terenów Polski. Czym jest zakwas z buraków? Otóż zakwas buraczany to produkt uzyskiwany poprzez fermentację soku z czerwonych buraków. Proces ten, zwany fermentacją mlekową, polega na naturalnym rozkładzie cukrów przez bakterie kwasu mlekowego. Efektem jest charakterystyczny kwaśny smak, który nadaje produktowi unikalny profil smakowy. W trakcie fermentacji zachodzi przekształcenie składników soku, co sprawia, że zakwas z buraków staje się bogatym źródłem korzystnych substancji dla zdrowia.
Co ma w składzie zakwas buraczany? W głównej mierze znajdziesz w nim naturalne substancje. Kwas mlekowy, będący produktem fermentacji, jest jednym z głównych składników zakwasu. W zakwasie obecną są także witaminy z grupy B, takie jak B1, B2, B3, B6 i B9 (kwas foliowy). W czerwonych burakach znajduje się również błonnik i pierwiastki śladowe, takie jak żelazo, cynk, potas czy magnez. Jakie jeszcze ważne substancje zawiera zakwas z buraka? Skład tego płynu, to istna bomba witaminowa. Witamina A, C, E to witaminy, które należą do grupy najsilniejszych antyoksydantów. Dodatkowo za neutralizowanie wolnych rodników odpowiada betaina, czerwony barwnik z buraka.
Działanie zakwasu z buraka to prawdziwa kopalnia korzyści dla twojego zdrowia. Jakie właściwości ma zakwas buraczany? Picie zakwasu buraczanego wpływa korzystnie na twoją florę bakteryjną, wspomaga trawienie i dodaje energii. Spożywanie zakwasu poprawia krążenie krwi i reguluje rytm wypróżnień. Ten napój powstający w wyniku fermentacji jest również znany ze swojego działania detoksykacyjnego, pomagającego organizmowi w naturalnym procesie usuwania toksyn. Jego regularne spożycie wspiera równowagę mikroflory jelitowej, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie układu trawiennego oraz ogólną kondycję organizmu.
Działanie zakwasu z buraków obejmuje także korzystny wpływ na układ krwionośny. Bogactwo składników uczestniczących w procesie krwiotwórczym, takich jak żelazo, witaminy z grupy B i inne minerały, sprawia, że picie zakwasu buraczanego jest korzystne dla osób borykających się z anemią czy niedokrwistością. Żelazo zawarte w zakwasie buraczanym wspomaga produkcję czerwonych krwinek, co przyczynia się do poprawy poziomu hemoglobiny i ogólnej kondycji krwi. Regularne spożywanie tego napoju jest zatem ważnym elementem diety wspomagającej zdrowie krwi i zapobiegającej niedoborom składników odżywczych.
Kiszenie buraków to nie tylko tradycyjny sposób przedłużania ich trwałości, ale także skuteczny sposób na wzbogacenie ich wartości odżywczej. Dlaczego warto kisić buraki? Ponieważ masz pewność, że powstały zakwas buraczany powstał w wyniku naturalnego procesu fermentacji i jest wolny od sztucznych substancji, np. poprawiających smak, zapach czy barwę napoju. A czy warto pić zakwas z buraków? Oczywiście, że tak! Picie zakwasu z buraków stanowi doskonały sposób na dostarczenie swojemu organizmowi zdrowego zastrzyku witamin i minerałów. Dlatego warto sięgać po ten kwaśny napój nie tylko ze względu na przyjemny smak, ale także ze względu na bogactwo składników odżywczych. Zakwas buraczany ma także wiele innych zastosowań.
Przyjemność dla podniebienia i działanie prozdrowotne, to nie jedyne możliwości, jakie daje zakwas z buraków. Zastosowanie tego produktu jest bardziej wszechstronne. Możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem zakwasu, spożywając go solo, dodając do wody lub soków. Zakwas buraczany jest także często wykorzystywany w kuchni! Stanowi bazę do przygotowania dań, a przede wszystkim znanego i uwielbianego przez Polaków czerwonego barszczu. Barszcz z kiszonych buraków jest popularną potrawą, która często pojawia się na wigilijnych stołach.
Jeśli zastanawiasz się, jaki zakwas z buraków wybrać, rekomendujemy samodzielne wykonanie tego napoju lub sięgnięcie po gotowy produkt, po uprzednim sprawdzeniu jego składu. Zakwas z buraków jest dostępny w różnorodnych wariantach, umożliwiających wybór zgodnie z Twoimi upodobaniami smakowymi i oczekiwaniami. Różnice między poszczególnymi produktami uwzględniają stopień fermentacji i ewentualne dodatki smakowe. Możesz też znaleźć produkty łączone, czyli zakwas z buraków z czosnkiem czy marchewką. Te dodatki sprawiają, że zakwas buraczany jest prawdziwym zastrzykiem witamin wspierających odporność.
Rozpoczynając przygodę z tym zdrowym napojem, dawkowanie zakwasu z buraków warto zacząć od spożywania kieliszka (około 50 ml) gotowego płynu dziennie. Ta niewielka ilość dostarcza organizmowi obfitości cennych składników. Gdy już oswoisz się z charakterystycznym, słodko-słono-kwaśnym smakiem, możesz zwiększyć dawkę, pijąc pół szklanki zakwasu dwa razy dziennie lub jedną szklankę naraz. Nawet taka umiarkowana ilość wystarcza do czerpania korzyści zdrowotnych z picia zakwasu buraczanego. Dla starszych dzieci, które lubią smak kiszonych produktów, zaleca się podawanie takiej samej ilości zakwasu. Jeśli natomiast maluchy nie przepadają za kiszonkami, można spróbować podać im napój w nieco rozcieńczonej formie. Stopniowo zmniejszaj ilość dodanej wody, zwiększając tolerancję i dając szansę na akceptację zakwasu w nierozcieńczonej postaci.
Samodzielne przygotowanie zakwasu nie wymaga wyszukanych składników i długotrwałych przygotowań. Aby przygotować ten drogocenny napój dla całej rodziny, potrzebujesz zaledwie kilku powszechnych składników, z których większość zapewne znajdziesz w domu oraz czasu i cierpliwości.
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
Kiszenie buraków:
Przechowuj gotowy zakwas w lodówce i ciesz się domowym, zdrowym napojem!
Zakwas buraczany to smaczny i zdrowy napój, ale mimo wielu zalet, może nie być odpowiedni dla wszystkich. Istnieją pewne okoliczności, w których spożywanie zakwasu buraczanego może wymagać ostrożności lub konsultacji z lekarzem.
Zakwas z buraków – przeciwwskazania:
Mimo tych potencjalnych przeciwwskazań zakwas z buraka jest ogólnie uznawany za zdrowy i bezpieczny napój, nawet dla dzieci. Jednak, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem go do swojej diety.
Spożywanie zakwasu z buraków to ogólnie korzystny wybór dla zdrowia, jednak jak każdy produkt, może wiązać się z pewnymi skutkami ubocznymi, zwłaszcza jeśli spożywane jest w nadmiarze. Poniżej znajdziesz potencjalne skutki uboczne picia zakwasu z buraków:
Oprócz zakwasu dostępne są również inne preparaty z buraka, które mogą efektywnie wzmocnić twoją odporność i wspomóc zdrowy tryb życia. Burak dostępny jest w formie kapsułek, co stanowi wygodną opcję dla osób, które preferują suplementację. Dodatkowo naturalne soki z buraka oraz płyny zawierające ekstrakty z tego warzywa stanowią alternatywę dla tych, którzy poszukują różnorodnych form, zachowując korzyści płynące ze spożywania buraków. Pamiętaj, aby te produkty kupować w miejscach godnych zaufania, takich jak apteka internetowa.
Zakwas buraczany to napój powstający w wyniku procesu fermentacji, który stanowi nie tylko pyszny dodatek do codziennej diety, ale także kopalnię korzyści zdrowotnych. To naturalny zastrzyk energii i odporności. Działa pozytywnie na florę bakteryjną, poprawia procesy metaboliczne i działa oczyszczająco na organizm. Choć jest ogólnie bezpieczny i może być spożywany nawet przez dzieci, pamiętaj, że nie jest odpowiedni dla wszystkich. Spożywaj go z umiarem, aby uniknąć ewentualnych skutków ubocznych.
Przeczytaj również:
Monakolina K. Co to jest? Działanie, skutki uboczne i przeciwwskazania Tętniaki ‒ jakie są ich rodzaje i w jaki sposób można je zdiagnozować? Cukrzyca typu 2 – czym jest, objawy, leczenie i przyczyny choroby Gorczyca biała — działanie, właściwości, stosowanie i ciekawostki Herbaty ziołowe – wszystko, co musisz o nich wiedziećNie trać czasu i energii na stanie w kolejce w aptece. Przejdź na naszą stronę apteki internetowej już teraz i ciesz się korzyściami zakupów online.
Przejdź do aptekitechnik farmacji
Natalia
Młynek
O Autorze
Autor
Klaudia Kościelecka
Autor
Jacek Wojtas
Autor
Katarzyna Augustyniak
Farmaceuta odpowie na Twoje pytanie w zakresie zdrowia, doboru leków lub ich dawkowania.
Zapytaj farmaceutęArtykuły zamieszczone na blogu apteki internetowej Codzienna nie stanowią porady medycznej, ani opinii farmaceuty, lekarza lub dietetyka dostosowanej do indywidualnej sytuacji pacjenta. Udostępnione informacje stanowią jedynie generalne zalecenia, które nie mogą stanowić wyłącznej podstawy do stosowania określonej terapii, zmiany nawyków, dawkowania produktów leczniczych, itp. Przed podjęciem jakichkolwiek działań mających wpływ na życie, zdrowie lub samopoczucie należy skontaktować się z lekarzem lub innym specjalistą, w celu otrzymania zindywidualizowanej porady.