Szybka wysyłka w 24h od złożenia zamówienia
Szybka wysyłka w 24h od złożenia zamówienia
Zdrowie
Zobacz kategorięCiąża i macierzyństwo
Zobacz kategorięDla dzieci i niemowląt
Zobacz kategorięUroda
Zobacz kategorięHigiena
Zobacz kategorięSprzęt i akcesoria medyczne
Zobacz kategorięDla niego
Zobacz kategorięJesteś w bezpiecznej strefie zakupów.
Ograniczone prawo zwrotu
zobacz więcejDostawa od 0 zł
zobacz więcejKategorie
Ulubione
Szukaj
Żelazo to pierwiastek zaliczany do mikroelementów warunkujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Nie ulega wątpliwości, że to jeden z najważniejszych minerałów dla zdrowia. Żelazo kojarzone jest głównie z udziałem w transporcie cząsteczek tlenu, gdyż jest ważnym składnikiem czerwonego barwnika krwi ‒ hemoglobiny. Warto jednak zaznaczyć, że jest to tylko jedna z funkcji tego pierwiastka. Żelazo uczestniczy bowiem w budowie setek białek i enzymów, przez co jego prawidłowe stężenie jest niezbędne do utrzymania równowagi organizmu.
Dlaczego żelazo jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka? Do najważniejszych funkcji żelaza zalicza się:
Wpływ żelaza na zdrowie jest tak duży, że organizm człowieka posiada własne mechanizmy regulujące stężenie tego pierwiastka w surowicy krwi. Jakiekolwiek nieprawidłowości w podaży żelaza, prowadzące do jego niedoboru czy też nadmiaru, wiążą się nie tylko z pogorszeniem samopoczucia, ale również zaburzeniem funkcjonowania całego organizmu.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo zależy przede wszystkim od wieku, płci, a także stanu fizjologicznego. Najnowsze wytyczne dla populacji Polski, określające niezbędną dobową dawkę żelaza, prezentują się następująco:
Niedobór żelaza jest niestety dość częstym problemem wśród Polaków. Szacuje się, że niedokrwistość z niedoboru żelaza dotyczy ponad 25% Polek w wieku reprodukcyjnym oraz około 26% dzieci w wieku przedszkolnym. Co jednak powoduje, że deficyt tego ważnego dla zdrowia minerału jest tak powszechny? Wśród czynników ryzyka niedoboru żelaza wymienia się między innymi:
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości, nazywanej potocznie anemią. Jest to schorzenie, w którego przebiegu obniża się stężenie hemoglobiny we krwi, przez co transport tlenu wraz z krwią do tkanek ulega pogorszeniu. Do objawów niedokrwistości z niedoboru żelaza zalicza się między innymi:
Co ciekawe, objawem niedoboru żelaza może być też pica, czyli chęć spożywania substancji niejadalnych, takich jak kreda, ziemia czy krochmal.
Warto mieć na uwadze, że w przypadku witamin i minerałów nigdy nie sprawdza się zasada: im więcej, tym lepiej. Nie inaczej jest z żelazem. Organizm nie wykazuje naturalnych mechanizmów radzenia sobie z nadmiarem tego pierwiastka ‒ nie można go wypocić, ani też wydalić z moczem czy kałem. Przeładowanie żelazem, wywołane nadmierną podażą tego minerału lub niektórymi chorobami, może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.
Przewlekły nadmiar żelaza w organizmie może prowadzić do:
Żelazo to minerał, który można znaleźć zarówno w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto jednak pamiętać, że może ono występować w różnych formach. W produktach odzwierzęcych, takich jak mięso i podroby, ryby czy jaja, żelazo występuje na II stopniu utlenienia, dzięki czemu jest lepiej przyswajalne. W przypadku roślinnych źródeł żelaza, takich jak pestki czy nasiona, pierwiastek ten znajduje się na III stopniu utlenienia, przez co wchłania się o wiele gorzej.
Do produktów spożywczych zawierających w swym składzie żelazo zalicza się:
Osoby zmagające się z niedoborem żelaza i niedokrwistością powinny zadbać nie tylko o odpowiednią podaż żelaza, ale także witaminy C. Witamina ta jest bowiem jednym z najważniejszych czynników wspomagających wchłanianie żelaza. Warto zatem dodać do swojej diety produkty spożywcze bogate w witaminę C, takie jak papryka, czarne porzeczki czy natka pietruszki.
Niestety, istnieją też związki chemiczne, które hamują wchłanianie żelaza w jelicie. Zalicza się do nich między innymi polifenole (obecne w kawie i herbacie), kwas fitynowy (obecny w zbożach, roślinach strączkowych i nasionach) czy wapń (obecny głównie w mleku i jego przetworach).
Specjaliści nie zalecają profilaktycznej suplementacji żelaza każdemu. Jest ona jednak konieczna u osób, u których rozpoznano niedobór żelaza lub anemię i powinna być prowadzona pod kontrolą badań laboratoryjnych. Stosując preparaty żelaza w tabletkach, przyjmuje się następujące dawki:
Przed rozpoczęciem suplementacji minerałami w tabletkach, zwłaszcza żelazem, należy zasięgnąć porady lekarza prowadzącego. Warto pamiętać, że preparaty witamin i minerałów nie zastąpią dobrze zbilansowanej, zróżnicowanej diety.
W serwisie Apteka Codzienna używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), aby ułatwić użytkownikom korzystanie z naszych stron oraz dostosowywać serwis do ich preferencji.
Akceptacja wszystkich plików cookies powoduje zapisanie w pamięci przeglądarki niezbędnych plików cookies (wykorzystywanych do prawidłowego działania strony), plików analitycznych (które pomagają nam poprawiać i ulepszać funkcjonalności serwisu) oraz marketingowych (umożliwiających wyświetlanie dopasowanych treści). Kliknij "Akceptuję", jeśli zgadzasz się na pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia cookies, przeczytaj naszą Politykę prywatności i regulamin serwisu.Pliki cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.
Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookies na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookies potrzebujemy zezwolenia użytkownika.
Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookies. Niektóre pliki cookies umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.
Więcej informacji o plikach cookies przeczytasz w Polityce prywatności.