Spakujemy zamówienie w ciągu 24h 🚚

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Acerola

Znalezione produkty: 7
1

1 - 7 z 7 produktów

1

Odporność dzięki aceroli

Spośród wielu dostępnych na naszym rynku owoców, jednym z najbogatszych źródeł witaminy C jest acerola. W porównaniu do cytryny acerola posiada aż 30 razy więcej witaminy C. Co więcej, wystarczą 3 owoce aceroli, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C osoby dorosłej. W aptece Codziennej znajdziesz szeroki wybór suplementów diety zawierających acerolę. Soki, kapsułki, aerozole, czy acerola w formie proszku – mnogość dostępnych ofert pozwala na zakup idealnej dla nas opcji, uwzględniając osobiste preferencje.

Właściwości przeciwutleniające aceroli

Jednym z powodów dlaczego warto szczególnie sięgnąć po owoce aceroli niezależnie od przybranej formy jest wysoka zawartość witaminy C, której przypisywane są właściwości przeciwutleniające. Zawarte w niej cenne przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany wpływają korzystnie na stan skóry i pozwalają zachować jej zdrowy i młody wygląd. Dzięki stosowaniu suplementów możemy spowolnić starzenie się organizmu.

Skąd pochodzi acerola?

Chociaż wyglądem przypomina wiśnię, acerola należy do owoców egzotycznych. Występuje naturalnie w Amazonii, Ameryce Środkowej oraz na Karaibach. Ze względu na egzotyczne pochodzenie aceroli, możemy z niej korzystać wyłącznie pod postacią przetworzonej formy. Nie oznacza to jednak czegoś gorszego. Do produkcji suplementów diety i preparatów na bazie aceroli wykorzystuje się susz owocowy lub sok. Obie te formy dostarczają pełnych właściwości witaminę C.

Właściwości aceroli

Zawarta w owocach aceroli witamina C pełni ważną rolę w procesach antyoksydacyjnych, ułatwiając m.in. wchłanianie żelaza oraz bierze udział w tworzeniu hemoglobiny. Ponadto kwas askorbinowy stanowi bardzo ważny składnik niezbędny do prawidłowej syntezy kolagenu czy substancji międzykomórkowej. Odpowiednia podaż witaminy C w organizmie warunkuje prawidłowy rozwój chrząstek, kości i zębów. Zawarty w aceroli kwas askorbowy stymuluje procesy odpornościowe organizmu oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Oprócz wysokiej zawartości witaminy C, w owocach aceroli znajdziemy również wiele innych substancji, takich jak:

  • witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina PP, fosfor, wapń, magnez, mangan, żelazo oraz kwas jabłkowy.

Wygląd i smak owoców aceroli

Owoce aceroli są małej, mają kolor pomarańczowo-czerwony i dość kwaśny smak. Kształtem przypomina znane nam dobrze wiśnie czy czereśnie. Szybkie psucie się aceroli po zebraniu sprawia, że owoc ten jest szybko przetwarzany na sproszkowany susz czy sok. 

Acerola w proszku czy tabletkach?

Mnogość dostępnych rozwiązań na rynku sprawia czasami sporo kłopotu podczas wybierania odpowiedniego dla siebie wariantu. Suplementy diety, takie jak acerola w tabletkach, kapsułkach, soku czy proszku to w dalszym ciągu ta sama substancja, niepozbawiona wartości naturalnych forma owoców. Dlatego też decyzja odnośnie postaci preparaty powinna opierać się wyłącznie na naszych indywidualnych preferencjach. Za równo sok, proszek czy kapsułki dostępne w naszej aptece są przyjazne dla organizmu.

Dawkowanie aceroli

Pomimo że preparaty z acerolą to naturalne i wartościowe produkty, także i one należy spożywać zgodnie z zaleceniami producenta i uważać na to, aby nie przekroczyć zalecanej porcji. Acerola to produkt bezpieczny w stosowaniu, jednak spożywanie jej w nadmiernych ilościach, może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych.

Nie ma danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania preparatów z acerolą przez kobiety w ciąży ani przez kobiety karmiące piersią. Z tego powodu przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu należy skonsultować się z lekarzem, aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości i korzyści ze stosowania tego typu produktu.

Acerola jako źródło karotenoidów i antocyjanów

Inne przeciwutleniacze w aceroli to flawonoidy – karotenoidy i antocyjany. Ten pierwszy występuje w czerwonych owocach. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wzroku, przede wszystkim poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w późniejszym wieku. Dodatkowo składnik ten zwalcza choroby serca i wzmacnia odporność organizmu. Z kolei antocyjany wpływają na układ krążenia i wzrok. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Acerola - bogate źródło witaminy C

Owoc aceroli jako jedyny posiada najwyższą, występującą naturalnie zawartość witaminy C. W 100 gramach masy owocowej znajduje się od 1000 do 4500 mg witaminy C, co stanowi 3% masy owocu. Podstawowym zadaniem zawartego w aceroli kwasu askorbowego jest poprawa układu odpornościowego organizmu, w tym również poprawa układu krążenia oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Należy pamiętać, że niedobór witaminy C może doprowadzić do wielu dolegliwości, takich jak szkorbut, krwawiące dziąsła lub skłonność do występowania siniaków. Z drugiej strony nadmiarowe przyjmowanie witaminy C jest niekorzystne dla nerek.

Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.