Spakujemy zamówienie w ciągu 24h 🚚

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Choroby trzustki

Znalezione produkty: 5
1

1 - 5 z 5 produktów

1

Trzustka jest jednym z najważniejszych organów wewnętrznych. Odpowiada ona między innymi za dostarczanie enzymów trawiennych do jelita cienkiego i wytwarzanie hormonów regulujących poziom cukru we krwi. Choroby trzustki dają różne niespecyficzne objawy, takie jak ból w nadbrzuszu, nudności, wzdęcia czy wzmożone pragnienie. Złagodzić je pomogą leki na trzustkę bez recepty.

Czym jest trzustka i jakie funkcje pełni?

Trzustka to niewielki narząd zlokalizowany w jamie brzusznej, w okolicy żołądka oraz dwunastnicy. Składa się ona z pęcherzyków produkujących enzymy trawienne oraz wysp trzustkowych, które wydzielają hormony (insulinę i glukagon), odpowiedzialne za metabolizm węglowodanów. Za pośrednictwem przewodów wprowadzających, enzymy trzustkowe trafiają do dwunastnicy, umożliwiając w ten sposób trawienie tłuszczy, białek i cukrów złożonych. Hormony produkowane w komórkach wysp za pośrednictwem sieci naczyń krwionośnych przedostają się natomiast bezpośrednio do krwiobiegu.

Przyczyny chorób trzustki

Wpływ na rozwój chorób trzustki ma między innymi spożywany w nadmiernych ilościach alkohol, palenie papierosów oraz częsty kontakt z pestycydami. Innymi przyczynami problemów z tym narządem są:

  • urazy mechaniczne jamy brzusznej,
  • zakażenia pasożytnicze,
  • nieprawidłowości w odpływie soku trzustkowego lub żółci,
  • infekcje wirusowe czy schorzenia innych narządów, takich jak pęcherzyk żółciowy.

Na trzustkę bardzo często chorują osoby otyłe, w których diecie dominuje czerwone mięso, węglowodany oraz nasycone kwasy tłuszczowe. W grupie ryzyka są także pacjenci po 55 roku życia. Z problemami z tym narządem częściej borykają się mężczyźni. Nie bez znaczenia są tutaj również predyspozycje genetyczne.

Najpopularniejsze choroby trzustki

Ostre zapalenie trzustki

Jedną z najczęściej występujących chorób omawianego narządu jest ostre zapalenie trzustki. Rozwija się ono na skutek kamicy żółciowej oraz nadmiernego spożywania alkoholu. Głównymi objawami ostrego zapalenia trzustki są:

  • silny ból brzucha wraz ze wzmocnionym napięciem mięśni brzucha,
  • gorączka,
  • wymioty,
  • nudności,
  • zaczerwienienie twarzy,
  • zaburzenia świadomości oraz żółtaczka.

Leczy się je stosując nawadnianie dożylne, preparaty przeciwbólowe, dietę niskotłuszczową, a w chorobie o ciężkim przebiegu - żywienie dożylne lub dojelitowe.

Przewlekłe zapalenie trzustki

Kolejną popularną chorobą tego narządu jest przewlekłe zapalenie trzustki. Mianem tym określa się stan, w którym na skutek chronicznego procesu zapalnego dochodzi do przebudowy narządu. Tkanka gruczołowa zostaje zastąpiona tkanką włóknistą, co prowadzić może do zaburzeń trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych, a także stanów przedcukrzycowych i cukrzycy. Główna przyczyna przewlekłego zapalenia trzustki to nadużywanie alkoholu i papierosów. Wywoływać może je także hiperlipidemia, choroby uwarunkowane genetycznie, takie jak mukowiscydoza oraz niektóre leki. Leczenie tej dolegliwości opiera się o porzucenie szkodliwych nałogów oraz stosowanie bogatokalorycznej, bogatobiałkowej diety. Niekiedy wymagana jest także suplementacje enzymów trzustkowych i insuliny.

Nowotwór trzustki

Najpoważniejszą chorobą tego zlokalizowanego w nadbrzuszu narządu jest rak trzustki. Ryzyko zachorowania na niego znacząco zwiększa palenie tytoniu, przewlekłe stany zapalne, otyłość i predyspozycje genetyczne. Wczesne objawy bywają niecharakterystyczne i obejmują:

  • uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej,
  • utratę apetytu,
  • spadek masy ciała,
  • biegunkę,
  • wzdęcia oraz nudności.

W zaawansowanych stadiach występuje również ból nadbrzusza promieniujący do pleców, niedrożność dwunastnicy, żółtaczka, wodobrzusze, ostre zapalenie trzustki, cukrzyca oraz zakrzepica żył głębokich. Rak trzustki charakteryzuje się bardzo złym rokowaniem i dużą śmiertelnością, co wynika z bezobjawowego przebiegu wczesnych stadiów choroby. Leczenie opiera się o chirurgiczne usunięcie nowotworu wraz z dwunastnicą, pęcherzykiem żółciowym oraz fragmentem żołądka. W przypadku pacjentów, którzy nie kwalifikują się do zabiegu operacyjnego, stosuje się chemioterapię.

Pankreatyna - kluczowa w leczeniu chorób trzustki

Popularnym składnikiem leków na choroby trzustki jest pankreatyna. To kompleks zawierający enzymy z trzustek wieprzowych, który ma za zadanie zastępować ludzkie enzymy trzustkowe. Zawiera on proteazynę odpowiadającą za trawienie białek, amylazę trawiącą węglowodany oraz lipazę, zadaniem, której jest trawienie tłuszczów. Pankreatyna pozwala wyregulować pracę układu trawiennego. Uzupełnia, a niekiedy również zastępuje enzymy trzustkowe. Dodatkowo zapobiega wzdęciom, zaparciom, niestrawności i uczuciu pełności oraz ułatwia wchłanianie białek, tłuszczy i węglowodanów. Wskazaniami do stosowania leków z pankreatyną są:

  • zapalenie trzustki,
  • ostre zapalenie trzustki,
  • przewlekłe zapalenie trzustki,
  • rak trzustki,
  • zwłóknienie torbielowate oraz zespół Shwachmana i Diamonda.

Preparaty ziołowe na trzustkę

Chcąc usprawnić pracę trzustki, sięgnąć można także po dostępne w aptekach ziołowe mieszanki służące do przygotowywania naparów. Pełnią one funkcję profilaktyczną, chronią przed chorobami i nieprawidłowościami pracy narządu oraz wspierają jego leczenie w momencie, w którym zdiagnozowane zostało jakieś jej schorzenie. Zioła na trzustkę przyspieszają procesy przemiany materii, działają rozkurczowo i przeciwzapalnie, ułatwiają rozkład węglowodanów, tłuszczy i białek oraz stymulują wydzielanie soku trzustkowego.

W skład tego typu mieszanek wchodzić może między innymi pokrzywa. Zawiera ona bowiem kwas pantotenowy o właściwościach przeciwzapalnych. Dodatkowo roślina ta zwiększa wydzielanie soków trzustkowych. Przy problemach z trzustką dobrze sprawdza się także napar z mniszka lekarskiego, który pobudza wydzielanie żółci, redukuje napięcie mięśni gładkich i działa moczopędnie. Ziołem wspierającym pracę trzustki jest również ostropest plamisty. Skutecznie oczyszcza on i odtruwa zarówno trzustkę, jak i wątrobę. Dzięki zawartości sylimaryny chroni oba narządy. Osoby borykające się z chorobami trzustki, spożywać mogą także napar na bazie korzenia lukrecji oraz sproszkowanej babki lancetowatej. Wspiera on pracę narządu, pomaga pozbyć się nagromadzonych w organizmie toksyn, działa przeciwzapalnie, obniża poziom cukru we krwi oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i ściągające. Godny polecenia jest również napar z glistnika jaskółcze ziele. Dzięki temu, że zawiera on flawonoidy, kwasy tłuszczowe oraz alkaloidy, działa rozkurczowo, żółciopędnie i moczopędnie oraz pobudza produkcję soku żołądkowego i trzustkowego. Warto wspomnieć tutaj także o naparze z rozmarynu i szałwii, który chroni trzustkę i wspiera wydalanie nagromadzonych w niej toksyn.    

Trzustka na wagę złota

Trzustka jest organem, który pełni w naszym organizmie dwie bardzo ważne funkcje. Dostarcza enzymy umożliwiające trawienie węglowodanów, tłuszczów i cukrów i odpowiada za produkcję insuliny oraz glukagonu, które są hormonami regulującymi poziom glukozy we krwi. Chcąc wesprzeć jej pracę, warto sięgnąć po leki z pankreatyną oraz naturalne, ziołowe mieszanki.                                                                  

Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.