Szybka dostawa w ciągu 48h od złożenia zamówienia

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Witamina A

Znalezione produkty: 3
1

1 - 3 z 3 produktów

1

Witamina A – co to jest?

Witamina A jest ogólnym terminem, który odnosi się do substancji – retinolu i jego pochodnych (tzw. retinoidów) oraz beta-karotenu i niektórych innych karotenoidów. Stanowią one składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ale także ma ogromny wpływ na kondycję i wygląd skóry. Witamina A jest substancją egzogenną – oznacza to, że nie jest może być wytwarzana przez komórki organizmu, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Co ważne, witamina A, wraz z witaminami D, E i K, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co oznacza, że jest magazynowana w tkance wątrobowej i w wątrobie. Szczególną ostrożność podczas stosowania witaminy powinny zachować kobiety w ciąży.

Źródła bogate w witaminę A

Do źródeł bogatych w witaminę A należy zaliczyć między innymi: tran, wątróbkę, marchewkę, brokuły, jajka, mleko, produkty pszczelarskie, niektóre tłuste ryby, ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynię czy natka pietruszki. Najwięcej pożądanych karotenoidów, wśród których najważniejszą rolę odgrywa beta-karoten znajdziemy w pomidorach, czerwonej papryce, sałacie, wiśniach, morelach czy śliwkach.

Właściwości witaminy A

Oczywiste jest, że witaminy stanowią część wszystkich podstawowych czynności fizjologicznych organizmu, zapewniając mu wzrost i regenerację komórek. Nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę A zależy od bardzo wielu czynników, bo w zasadzie każdy organizm jest inny i nie możemy jasno określić jaką ilość witamin potrzebuje.

Witamina A jest z pewnością składnikiem odżywczym, który w znaczący sposób wpływa na nasze zdrowie. Kluczową rolę witamina A w ustroju jest udział w procesie widzenia. Niedobór witaminy A może spowodować ślepotę zmierzchową znaną także jako „kurza ślepota”. Ponadto wiele osób zdaje sobie sprawę z korzystnego oddziaływania witaminy A na skórę. Stanowi liczny składnik wielu kosmetyków i dermokosmetyków, zwłaszcza tych o działaniu regenerującym i łagodzącym podrażnienia. Oprócz tego witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie komórek nabłonkowych oraz wzrost organizmu. Dodatkowo niski podaż witaminy A może doprowadzić do znacznego pogorszenia się stanu skóry, włosów, paznokci, a także błon śluzowych. Warto wiedzieć, że witamina A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, co przekłada się na działanie mechanizmów obronnych organizmu. Jest silnym antyoksydantem, zaś beta-karoten (postać witaminy A) chroni lipidy i cząsteczki LDL przed utlenieniem, co pomaga zlikwidować proces powstawania zmian miażdżycowych.

Witamina A - z kapsułek czy pożywienia?

Jak już wiemy witamina A zaliczana jest do grupy składników egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie samemu wyprodukować. To właśnie między innymi dlatego ważne jest jej regularne uzupełnianie niedoborów. Witaminę A znajdziemy w licznych produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Największe ilości witaminy A w produktach spożywczych znajdziemy przede wszystkich w maśle (814 µg na 100 g), brokułach (153 µg na 100 g) lub marchwi (1656 µg na 100 g). Niestety szybki tryb życia w pośpiechu oraz zaburzone odżywianie może spowodować, że samym pokarmem nie jesteśmy w stanie samodzielnie dostarczyć jej odpowiednie ilości wprost do naszego organizmu. W takiej sytuacji warto zaopatrzyć się w preparaty z witaminą A, których odpowiednie dawki skutecznie uzupełnią nasze dzienne zapotrzebowanie.

Skutki niedoboru witaminy A

Do grupy o największym zapotrzebowaniu na witaminę A należą: kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby pracujące przy komputerze, alkoholicy, palacze, a także osoby starsze. Awitaminozą nazywamy stan, który objawia się niedoborem bądź zupełnym brakiem jednej z witamin, co jest bardzo niekorzystne dla zdrowia. Skutki niedoboru są charakterystyczne dla poszczególnych witamin. Niedobór witaminy A najczęściej objawia się:

  • złym widzeniem po zmierzchu, tzw. „kurzą ślepotą” – schorzenie polega na zaburzeniu widzenia w ciemności np. po zmierzchu w warunkach słabego oświetlenia,
  • pogorszeniem stanu włosów, skóry i paznokci,
  • zahamowaniem wzrostu,
  • wysychaniem rogówki i spojówki oka,
  • problemami skórnymi (trądzik, wypryski),
  • zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne lub wirusowe,
  • wysuszoną i podrażnioną skórą,
  • nadmiernym rogowaceniem,
  • skłonnością do biegunek.

Nadmiar witaminy A

W dzisiejszych czasach coraz częściej możemy spotkać szeroki wybór suplementów diety zawierających w swoim składzie witaminę A. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne spożycie tego składnika, z uwagi na fakt gromadzenia się w wątrobie, może być toksyczny dla organizmu, a w szczególnych przypadkach nawet niebezpieczny dla zdrowia. Chociaż możliwe jest przyjęcie zbyt dużej ilości witaminy A np. w trakcie spożycia wątróbki, toksyczność jej najczęściej związana jest z nadmiernym przyjmowaniem suplementów lub leków, takich jak izotretynoina.

Podobnie jak w przypadku awitaminozy, przedawkowanie witaminy A nie sprzyja zdrowie i może się objawiać poprzez: bóle głowy, nadpobudliwość i drażliwość, wrażliwość na światło słoneczne, zaburzenia widzenia, opóźniony wzrost, dezorientacja, utratę apetytu, ociężałość i senność oraz zmiany skórne.

Zaleca się, aby przed podjęciem suplementacji witaminą A decyzję tą skonsultować z lekarzem. Najlepszym rozwiązaniem będzie kontakt z lekarzem dietetykiem, który ułoży nam odpowiednią dietę i zaleci przyjmowanie leków w odpowiednich dawkach.

Czy stosowanie witaminy A jest konieczne?

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 900 mikrogramów dla mężczyzn i 700 mikrogramów dla kobiet. Jeśli nasza dieta jest mało zróżnicowana i brakuje witaminy A, można kupić preparaty farmaceutyczne dostępne w naszej aptece. Istnieje szeroka gama produktów witaminowych, w tym zawierających tylko witaminę A, a także połączenia witaminy A z witaminą D lub witaminą E. Witamina A jest również zawarta w wielu suplementach multiwitaminowych. Warto pamiętać, że nadmiar witaminy A jest bardzo szkodliwy dla organizmu. Objawy toksyczności witaminy A u dorosłych zaobserwowano przy dziennym spożyciu 15 000 mcg retinolu.

Witamina A u kobiet w ciąży

Bez wątpliwości witamina A stanowi ważny składnik diety kobiet w ciąży. Dzienne zapotrzebowanie szacuje się na około 750 µg. Bardzo niebezpieczne jest przedawkowanie witaminy A, wówczas występuje ryzyko wodogłowia u dziecka oraz zaburzenia układu krążeniowego. Głównym źródłem witaminy stanowią jajka, marchewka oraz pomarańczowe i czerwone owoce. Z uwagi na ryzyko przedawkowania zdecydowanie bezpieczniejsze w tym przypadku będzie spożywanie naturalnych witamin, który źródłem są owoce i warzywa, niż preparatów farmaceutycznych, pomimo że w odpowiednich dawkach są bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Suplementy diety i leki bez recepty z witaminą A

Na rynku farmaceutycznym dostępne jest wiele suplementów diety oraz leków bez recepty zawierających witaminę A. Ich stosowania ma na celu uzupełnienie codziennej diety w substancje znajdujące się w ich składzie. Preparaty te znajdziemy zwykle w postaci tabletek, kapsułek lub kropli. Każda z tych form jest podobnie przyswajana, a wybór postaci uzależniony jest wyłącznie od indywidualnych preferencji. Bardzo ważne jest, aby tego typu preparaty stosować zgodnie z informacjami umieszczonymi na opakowaniu bądź ulotce. W razie wątpliwości przed rozpoczęciem suplementacji warto skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą, którzy wyjaśnią nam wszelkie wątpliwości. Jeśli stosujemy inne preparaty z witaminą A (np. multiwitamina), również powinniśmy w pierwszej kolejności udać się na konsultację ze specjalistą celem omówienia ewentualnego ryzyka przedawkowania.

Beta-karoten: szczególna postać witaminy A

Beta-karoten, czyli prowitamina A znana jest jako naturalny „filtr przeciwsłoneczny”, który zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie ultrafioletowe (UV), a tym samym zmniejsza ryzyko poparzenia skóry oraz chorób nowotworowych skóry. Posiada właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Ponadto wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, wspomagając zwłaszcza osoby borykające się z problemami widzenia po zmierzchu.

W serwisie Apteka Codzienna używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), aby ułatwić użytkownikom korzystanie z naszych stron oraz dostosowywać serwis do ich preferencji.

Akceptacja wszystkich plików cookies powoduje zapisanie w pamięci przeglądarki niezbędnych plików cookies (wykorzystywanych do prawidłowego działania strony), plików analitycznych (które pomagają nam poprawiać i ulepszać funkcjonalności serwisu) oraz marketingowych (umożliwiających wyświetlanie dopasowanych treści). Kliknij "Akceptuję", jeśli zgadzasz się na pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia cookies, przeczytaj naszą Politykę prywatności i regulamin serwisu.

Pliki cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookies na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookies potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookies. Niektóre pliki cookies umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

Więcej informacji o plikach cookies przeczytasz w Polityce prywatności.