Szukaj
Olej rybi dla wielu osób zwłaszcza w podeszłym wieku stanowi źródło wielu substancji odżywczych o dużym znaczeniu prozdrowotnym. Ceniony przez rodziców i dziadków posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dzisiaj tan, a wraz z nim wiele innych suplementów diety na bazie olejów pochodzenia rybnego, wraca do łask i ponownie stają się cenionym środkiem jako naturalne wsparcie odporności organizmu. Obecnie forma tranu jest zdecydowanie bardziej przystępna aniżeli jeszcze kilka lat temu. W tej kategorii znajdą Państwo szeroki asortyment tranu i oleju rybiego ukrytego pod różnymi postaciami, w tym: kapsułek, płynów czy żelków.
Tran jest koncentratem oleju pozyskiwanego wyłącznie ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych gatunków ryb z rodziny dorszowatych. W krajach skandynawskich jest stosowany już od ponad tysiąca lat. Stosowany był głównie przez osoby o niższych statusie materialnym, które miały trudniejszy dostęp do znanych wtedy medykamentów. W porównaniu do innych gatunków ryb tran z wątroby dorsza charakteryzuje się szczególnie dużą zawartością witaminy A w formie retinolu, czyli formie „gotowej” do wykorzystania przez ludzki organizm. Ponadto zauważono, że tran przynosi skuteczne efekty głównie w nacieraniu bolących stawów oraz jest w stanie wspomóc organizm w walce z przeziębieniem.
Tran swoją popularność zawdzięcza licznym właściwościom prozdrowotnym, a zwłaszcza dużej zawartości witamin A i D, nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3 (kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA), a także kwasów Omega-6. Zawarte w tranie kwasy DHA oraz EPA poza korzystnym działaniem na układ krwionośny, poprawiają funkcjonowanie mózgu, zwiększają koncentrację oraz wspomagają prawidłowe funkcjonowanie oczu. Witamina A i D biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, wspomagają procesy immunologiczne oraz mają szczególne znaczenie w okresie wzrostu układu kostnego. Z kolei nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 wpływają korzystnie na pracę serca, układu nerwowego i krwionośnego.
W ofercie Apteki Codziennej znajdziecie szeroką gamę olejów rybnych w przystępnych i łatwych do spożycia postaciach. Negatywne wspomnienia z tranem są efektem nieprzyjaznego i odpychającego, szczególnie dzieci zapachu i smaku. Obecnie w składzie tych preparatów znajdziemy dodatkowe substancje smakowe, które są w stanie ukryć nieprzyjemne wrażenie, i sprawiają, że produkty te są zdecydowanie chętniej spożywane przez dzieci. Jeśli chodzi o tran, kapsułki oraz inne preparaty z olejem rybim, które oferujemy pochodzą wyłącznie od najlepszych, certyfikowanych producentów pozyskujących olej z najczystszych regionów mórz i oceanów. Do bestsellerów z tej kategorii należą z pewnością marki, takie jak:
Tran i olej z wątroby rekina dla większości z nas to z pozoru dwie podobne substancje. W rzeczywistości jednak jest zupełnie inaczej, i chociaż czasami nazwy te bywają używane zamiennie, to tylko pozory. Tran pozyskiwany jest wyłącznie z wątroby dorsza i ryb dorszowatych. Z kolej olej z wątroby rekina jak sama nazwa wskazuje, uzyskiwany jest wyłącznie z wątroby rekina. Ponadto w odróżnieniu od tranu, olej z wątroby rekina zawiera zdecydowanie więcej kwasów omega-3. Oba produkty wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, jednak olej z wątroby rekina posiada dodatkowo właściwości bakterio- i wirusobójcze, oraz aktywuje komórki odpornościowe. Z kolei tran (olej z wątroby dorsza) stanowi bogate źródło witamina A i D, więc jest szczególnie polecany dla dzieci i młodzieży w trakcie wzrostu.
Jednym z najważniejszych wskaźników określających jakość oleju z wątroby rekina jest jego świeżość. Pytanie jak to rozpoznać? Im świeższy tran, tym rybny posmak jest mniej wyczuwalny. Dla osób, którym nie przeszkadza rybny posmak zdecydowanie lepiej wybrać tran w formie płynu. Z drugiej strony tran nie cieszy się szczególnym powodzeniem wśród dzieci i młodzieży. W tym przypadku warto więc postawić na warianty smakowe lub preparaty w formie kapsułek. Przed zakupem upewnijmy się, że tran użyty do produkcji danego preparatu pochodzi ze sprawdzonego, najczęściej naturalnego i certyfikowanego źródła. Podczas zakupu należy patrzeć na datę produkcji i przydatności do spożycia.