Spakujemy zamówienie w ciągu 24h 🚚
Szukaj
Wzrok jest najważniejszym zmysłem człowieka. Pozwala on bowiem na swobodne przemieszczanie się i orientację w przestrzeni. Funkcjonowanie oczu, a co za tym idzie - jakość narządu wzroku, jest w znaczącej mierze uzależniona od dostarczanych organizmowi składników. Chcąc o nie zadbać, poza zróżnicowaną dietą, przyjmować również specjalne witaminy i mikroelementy.
Dostępne w aptekach suplementy na oczy działają w sposób kompleksowy. Pielęgnują one tkanki budujące wspomniany narząd, poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem chorób. W skład tego typu produktów wchodzą między innymi rozmaite witaminy.
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnej w tłuszczach. Występuje ona w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: podroby (w szczególności wątroba wołowa i wieprzowa), jaja kurze oraz mleko. W jaki sposób witamina ta wpływa na narząd wzroku? Wchodzi ona w skład rodopsyny - barwnika wzrokowego zlokalizowanego w pręcikach siatkówki oka, która to odpowiada za jakość widzenia. Najpopularniejszym objawem niedoboru witaminy A jest tak zwana kurza ślepota, czyli utrudnione lub niewyraźne widzenie w półmroku oraz całkowitej ciemności. Równie często występującymi symptomami są suchość gałki ocznej oraz brak łez.
Do kategorii witamin z grupy B zaliczamy:
Które z nich mają największy wpływ na nasze oczy?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest związkiem niezbędnym do funkcjonowania każdego organizmu. Najlepszymi jej źródłami są: dzika róża, czarna porzeczka, papryka, brukselka, brokuły, acerola, jeżyny, kiwi, aronia, pomarańcze, ananas, grejpfrut, maliny, truskawki, cytryny, jabłka, szpinak, cebula, kalarepa, kalafior, jarmuż, pomidory, zielony groszek, karczochy, kalarepa, ziemniaki oraz kardamon. Witamina C ma znaczący wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Nie tylko zapobiega ona rozwojowi zaćmy, lecz również wpływa na proces produkcji płynu łzowego i odżywia tkanki oka, poprawiając trwałość oraz poziom ukrwienia naczyń krwionośnych. Jej niedobory mogą się przyczyniać do krwotoków oraz wylewów wewnątrz omawianego narządu.
Witamina D to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, która ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Znaleźć można ją w łososiu, tuńczyku, śledziu, makreli, sardynkach, tranie, mleku oraz serze. Witamina D uczestniczy w regulacji ciśnienia wewnątrz gałki ocznej i chroni przed negatywnymi skutkami starzenia. Jej niedobór skutkować może krótkowzrocznością, jaskrą, zwyrodnieniami plamki żółtej, zapaleniem spojówek oraz wysuszeniem powierzchni oka.
Witamina E jest przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach. Ma ona znaczący wpływ na ochronę wzroku, przyczyniając się do jego sprawności i ostrości widzenia. Witamina ta pozwala również zachować dobrą kondycję siatkówki. Jej niedobory mogą prowadzić do zwyrodnienia wspomnianej części oka, a w konsekwencji tego - do ślepoty. Witamina E występuje w olejach roślinnych, migdałach, pestkach dyni, orzechach włoskich, nasionach słonecznika, papryce czerwonej, papryce zielonej, pomidorach, kapuście białej, czarnych jagodach oraz jabłkach.
W skład suplementów na oczy wchodzić powinny zarówno witaminy, jak i odpowiednio skomponowane minerały. Jednym z nich jest cynk, największe stężenie, którego znajdziemy w siatkówce oka. Jego źródłami są między innymi: jajka, mięso, owoce morza, mleko, produkty pełnoziarniste, nasiona słonecznika, orzechy, pomidory oraz groszek. Cynk skutecznie chroni oczy przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności i stopniowego osłabiania wzrok.
Pozytywny wpływ na kondycję oczu ma również selen, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy go w rybach, owocach morza, jajkach, ryżu, orzechach, cebuli oraz czosnku. Selen zapobiega rozwojowi zaćmy, a w przypadku pojawienia się pierwszych symptomów - pomaga w jej leczeniu.
Wybierając suplement diety na oczy, warto postawić na produkt, w składzie którego znajdują się również kwasy Omega - 3, takie jak kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA. Dobrymi ich źródłami są: łosoś, tuńczyk, makrela, halibut oraz oleje roślinne. Kwasy Omega - 3 wspierają prawidłową pracę oczu, przyczyniają się do utrzymania dobrej kondycji siatkówki, zatrzymują proces starzenia się wzroku i chronią przed zespołem suchego oka, nadciśnieniem gałki ocznej, zwyrodnieniem plamki żółtej oraz jaskrą. Kwasy tłuszczowe Omega - 3 mają również ogromny wpływ na rozwój wzroku niemowląt. Z tego właśnie względu, kobiety ciężarne i matki karmiące powinny zadbać o ich prawidłową podaż.
W szczególności godne polecenia są suplementy na oczy z dodatkiem luteiny, czyli hormonu produkowanego przez łożysko i ciałko żółte w jajniku. Znaleźć można ją w szpinaku, jarmużu, jeżynach, nektarynkach, agreście, kiwi, awokado, porzeczkach, malinach oraz żółtkach jaj. Luteina jest naturalnym barwnikiem magazynowanym w plamce żółtej odpowiadającej za widzenie. Chroni ona siatkówkę oraz plamę żółtą przed promieniowaniem UVA/UVB, oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników i niebieskiego światła emitowanego przez komputery, telefony i tablety. Dodatkowo wpływa regenerująco na receptory siatkówki.
By przed długi czas móc cieszyć się dobrym wzrokiem, warto sięgnąć po oferowane przez apteki suplementy na oczy, w składzie których znajdować będzie się witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, witamina D, witamina E, cynk, selen, kwasy Omega - 3 oraz luteina.