Spakujemy zamówienie w ciągu 24h 🚚

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Propolis, pyłek, mleczko pszczele

Znalezione produkty: 1
1

1 - 1 z 1 produktów

1

Miód, propolis i mleczko pszczele na odporność

Najbardziej znanym pszczelim wyrobem jest miód. Pomimo to warto wiedzieć, że pszczoły oferują nam zdecydowanie więcej, innych, wartościowych produktów. Wśród nich niezwykle prozdrowotne okazują się być pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, mleczko pszczele czy wosk pszczeli. Dostępne w tej kategorii krople, kapsułki oraz tabletki stanowią naturalne wsparcie dla układu immunologicznego, oraz są zalecane do stosowania szczególnie w stanach obniżonej odporności. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą produktów pszczelich dostępnych w naszej aptece internetowej.

Propolis jako naturalne wsparcie odporności

Propolis, nazywany inaczej kitem pszczelim, ma właściwości grzybobójcze, odkażające, bakteriobójcze oraz wzmacniające. Suplementy diety na bazie pyłku pszczelego lub propolisu doskonale wzmacniają odporność organizmu, są więc szczególnie polecane do stosowania w okresie jesienno-zimowym, zwłaszcza w stanach o zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Propolis wytwarzany jest z substancji smolistych, balsamicznych oraz żywicznych poprzez pozyskiwanie ich z paków roślin. Preparaty propolisowe dostępne w tej kategorii, poza tym, że wspierają odporność organizmu, dodatkowo polecane są osobom chorującym na niewydolność krążenia, chorobę wieńcową, nadciśnienie tętnicze lub miażdżycę. W przemyśle farmaceutycznym oprócz suplementów diety stosowany jest także do produkcji maści, kremów, pudrów.

Zastosowanie kitu pszczelego

Bogactwo substancji aktywnych propolisu sprawia, że wykazuje on liczne właściwości prozdrowotne, dlatego w dalszym ciągu tak chętnie stosowany jest w medycynie naturalnej. Propolis (kit pszczeli) bardzo często nazywany jest naturalny antybiotykiem. Dzieje się tak dlatego, że oprócz doskonałych właściwości wspomagających pracę układu odpornościowego, składnik ten dodatkowo działa niszcząco na pierwotniaki, grzyby chorobotwórcze, czy różnego rodzaju wirusy i bakterie. Oznacza to, że stosowanie kitu pszczelego może zapobiec infekcjom lub uniemożliwić ich rozwój. Wspiera również procesy regeneracyjne. Stymuluje układ immunologiczny, przyczyniając się do wzmocnienia odporności, a ponadto niweluje skutki stresu i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Inne zastosowanie propolisu

Oprócz korzystnego wpływu na układ odpornościowy kit pszczeli (inaczej propolis) może być stosowany także w przypadku problemów stomatologicznych, takich jak zapalenie jamy ustnej, nadżerka, afta lub pleśniawka, czy w sytuacji dolegliwości związanych z układem pokarmowym (pomaga leczyć wirusowe zapalenie wątroby, wspomaga pracę jelit i żołądka). Dodatkowo propolis polecany jest przy chorobach skórnych, takich jak ropnie, zajady, grzybica czy zapalenie mieszków włosowych. Z kolei systematyczne przyjmowanie propolisu może mieć pozytywny wpływ na pracę mózgu i poziom jego ukrwienia.

Propolis a alergia - przeciwwskazania

Kit pszczeli oprócz licznych i cenionych właściwości prozdrowotnych, może powodować reakcje uczuleniowe. Występują one najczęściej u osób z alergią na produkty pszczele, choć możliwe są również reakcje krzyżowe z pyłkami niektórych drzew. Do charakterystycznych objawów reakcji alergicznych na produkty pszczele zaliczamy: zaczerwienienie, obrzęk i uciążliwe swędzenie skóry. Zazwyczaj, aby ustalić czy faktycznie mamy uczulenie na tego typu produkty, zaleca się wetrzeć odrobinę propolisu w miejsce na zgięciu ręki i obserwować reakcję organizmu.

Gdzie stosowany jest propolis? Produkty z kitem pszczelim

Jak już wiemy propolis często wykorzystywany jest jako składnik środków farmakologicznych. Oprócz typowych form kapsułek, tabletek oraz kropli zawierających czystą postać propolisu, popularnym produktem z tej dziedziny jest także maść propolisowa, której używa się w celu przyśpieszenia gojenia się ran, na trądzik, hemoroidy oraz w przypadku problemów z dziąsłami. Propolis możemy znaleźć także w składzie globulek dopochwowych o działaniu nawilżającym.

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli od lat zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Do ula przynoszony jest w postaci malutkich granulek tzw. obnóży, które w wyniku pracy pszczół oraz procesu fermentacji mlekowej zamieniają się w pierzgę – substancje nieco kwaśniejszą, ale zdecydowanie bardziej strawną dla naszego układu pokarmowego. Bogaty w szereg cech, stawiają go bardzo wysoko na liście tzw. superfoods. Posiada liczne właściwości korzystnie wpływające na organizm człowieka. Stanowi wysokie źródło białka (protein), ale również węglowodanów czy lipidów. Oprócz tego pyłek pszczeli zawiera cenne aminokwasy, enzymy oraz witaminy z grupy B, C, D i K.

Pyłek pszczeli - zastosowanie

Do największych zalet stosowania pyłku pszczelego zaliczamy wzmocnienie odporności organizmu, poprawa apetytu oraz regulacja przemiany materii. Ponadto zażywanie pyłku pszczelego pomaga zrzucić zbędne kilogramy, unormować prawidłowy poziom cukru we krwi oraz regenerować organizm po dużym wysiłku fizycznym.

Stosowanie pyłku pszczelego u dzieci

Kiedy mowa o szczególnym wzmocnieniu odporności i uzupełnieniu niedoborów witamin, od razu przychodzą nam do głowy najmłodsi. Dzieci, zwłaszcza te w wieku przedszkolnym i szkolnym, ze względu na osłabiony układ odpornościowy są bardziej podatne na infekcje. Pyłek kwiatowy, podobnie jak miód, jest całkowicie bezpieczny i można go włączyć do diety już od trzeciego roku życia.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice, która jest coraz bardziej doceniana. W medycynie ludowej mleczko pszczele stosowano jako środek odżywczy, wspomagający płodność. W naturalnym środowisku pszczół mleczko pszczele służy do karmienia larw pszczół i trutni przez pierwsze 3 dni życia. Zwykle konsystencja mleczka pszczelego przypomina lejący miód lub galaretkę o jasnym, żółtawo-kremowym zabarwieniu. Smak mleczka pszczelego nie zawsze będzie taki sam, może się nieco różnic w zależności od rodziny pszczół, uwarunkowań geograficznych czy okresu zbioru. Mimo tego zwykle jest mniej słodki od miodu.

Mleczko pszczele - skład

Mleczko pszczele stanowi bardzo bogate źródło substancji odżywczych, witamin oraz mikroelementów niezbędnych do zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu. W mleczku pszczelim znajdziemy m.in. witaminy, w tym z grupy B, do tego witaminy C, D i E. Mleczko pszczele to także obecność licznych białek, aminokwasów czy acetylocholiny, która tylko w mleczku pszczelim występuje w naturalnej postaci. Ponadto zażywanie mleczka pszczelego dostarcza do naszego organizmu wiele cennych minerałów, takich jak wapń, miedź, żelazo, fosfor czy krzem.

Zastosowanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele z uwagi na obecność nawet 150 składników aktywnych posiada działanie odżywiające. Jego zastosowanie wspomaga zachowanie sprawności fizycznej i umysłowej, wzmacnia odporność organizmu na infekcje czy dostarcza do organizmu niezbędne składniki odżywcze, których brakuje w codziennej diecie. Co więcej, mleczko pszczele doskonale wpływa na zdrowie i elastyczność skóry. Dodatkowo stymuluje owulację i wspomaga płodność kobiet, przyspiesza gojenie się ran oraz łagodzi objawy towarzyszące menopauzie.

Mleczko pszczele - pod jaką postacią jest najlepsze?

W zależności od powodu zastosowania mleczka pszczelego, jego forma może mieć kluczowe znaczenie w uzyskaniu odpowiednich efektów prozdrowotnych. Uważa się, że najskuteczniejsze w działaniu mleczko pszczele, występuje w czystej postaci, które nie zostało w żaden sposób przetworzone, rozcieńczone czy zmieszane z innymi składnikami. Zwykle mleczko pszczele w naturalnej postaci jest stosunkowo drogie, za opakowanie 50 g zapłacimy około 80 zł. Dobrą alternatywą może okazać się liofilizowane suplementy w formie kapsułek lub tabletek, a także mleczko pszczele w miodzie. Ceny tych suplementów są zróżnicowane i zależą w głównej mierze od składu.

Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.