Spakujemy zamówienie w ciągu 24h 🚚

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Czarny bez

Znalezione produkty: 24
1

1 - 24 z 24 produktów

1

Czarny bez – czym jest?

Czarny bez to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych środków stosowanych w suplementach na odporność. Jest naturalnym surowcem zielarskim, stosowanym w tradycyjnym ziołolecznictwie, jak i w kosmetyce. Chociaż można korzystać ze skarbnicy wartościowych składników znajdujących się w każdej jego części, najczęściej wykorzystuje się kwiaty oraz owoce, ze względu na zdecydowanie wyższe stężenie poszczególnych składników. Jest doceniany nie tylko ze względu na swoje walory zapachowe i ozdobne, ale także z uwagi na cenne właściwości zdrowotne.

Naturalne środki wspomagające odporność na bazie bzu czarnego cieszą się w Polsce zdecydowanie dużą popularnością. W naszej aptece Codziennej znajdziesz szeroki wybór preparatów opartych na tym surowcu, przeznaczonym zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.  

Właściwości czarnego bzu

Bogactwem składników aktywnych o właściwościach prozdrowotnych wyróżniają się przede wszystkim dwie części tego krzewu, a są to:

  • owoce – bogate w witaminę A, B, C, rutynę, żelazo, fosfor, wapń, ale także w pektyny, garbniki, sole mineralne, a także w kwasy organiczne: jabłkowy, chlorogenowy i szikimowy. W owocach bzu czarnego znajdziemy także mnóstwo przeciwutleniaczy – antocyjanów, które poprawia funkcjonowanie układu trawiennego oraz moczowego;
  • kwiaty – zawierają kwasy organiczne, sole mineralne, triterpeny, sterole, flawonoidy, garbniki oraz olejki eteryczne czy kwasy fenolowe.

Działanie kwiatu bzu czarnego

Suszony kwiat czarnego bzu posiada cenne właściwości przeciwgorączkowe, wykrztuśne, napotne, dlatego polecany jeszcze szczególnie osobom w trakcie przeziębienia oraz wszelkich infekcjach dróg oddechowych. Czarny bez posiada także działanie w leczeniu bólu związanego z zapaleniem nerwów rwy kulszowej, migrenami. Obniża poziom cukru we krwi, reguluje pracę układu trawiennego oraz nerek, a dzięki wysokiej zawartości witamin i antocyjanów, wpływa korzystnie na oczy.

Zastosowanie czarnego bzu

Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, szczególnie u osób w trakcie przeziębienia bądź infekcji dróg oddechowych, czarny bez stosuje się napotnie, rozkurczowo, przeciwgorączkowi i przeciwzapalnie. Z kolei przetwory z owoców czarnego bzu są pomocne zarówno w przeziębieniu, jak i codziennej pielęgnacji.

Przeziębienie

Podstawową zaletą soku z czarnego bzu bądź naparu z kwiatów są ich właściwości napotne, które pozwalają skutecznie walczyć z przeziębieniem. Zwiększenie potliwości ciała pozwala szybko obniżyć jego podwyższoną temperaturę i zbić gorączkę. Dodatkowo czarny bez wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych oraz uszczelnia naczynia krwionośne, co ogranicza możliwość przedostania się drobnoustrojów chorobotwórczych.

Kaszel

Zawarte w syropie z czarnego bzu liczne składniki aktywne łagodzą nieprzyjemne dolegliwości związane z uporczywym kaszlem, pomagają w oczyszczeniu oskrzeli z zalegającej wydzielony oraz działają kojąco na podrażnioną błonę śluzową. Syrop z czarnego bzu zalecany stosujemy zwłaszcza w przypadku kaszlu suchego.

Odchudzanie

Dawniej kora czarnego bzu wykorzystywana była jako środek przeczyszczający. Od niedawna używa się go również w celu wspomagania procesu odchudzania. Substancje aktywne znajdujące się czarnym bzie biorą udział w procesie regulacji trawienia. Działając jako środek przeczyszczający, czarny bez może pomóc złagodzić łagodne zaparcia i wzdęcia. Ponadto odtruwa organizm i pomaga w usuwaniu szkodliwych metabolitów – co ma niebagatelne znaczenie we właściwie prowadzonym procesie odchudzania.

Badania naukowe

Badanie na myszach wykazały zahamowanie replikacji (dzielenia) się wirusa grypy i stymulacje odpowiedni immunologicznej, a także działanie przeciwbakteryjne. Co więcej, stosowanie preparatów na bazie czarnego bzu skróciło czas trwania choroby o średnio 3-4 dni, w porównaniu z placebo w przypadku wirusa grypy A i B.

Sok z czarnego bzu

Cenne właściwości czarnego bzu są szczególnie istotne dla młodych. Sok z bzu czarnego oprócz swoich doskonałych walorów smakowych, powinien mieć jeszcze jeden powód, dla którego powinniśmy go chętnie przyjmować. Sekret ten tkwi w bogactwie jego witamin, które niosą za sobą witalność i odporność na różnego rodzaju infekcje. Szczególnie istotne są dobroczynne właściwości wzmacniające układu odpornościowy za sprawą wysokiej zawartości witaminy C w tym produkcie.

Właściwości soku z czarnego bzu

O ile wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego poprzez włączenie soku z czarnego bzu do codziennej diety jest najczęściej przytaczaną wartością – ta ogólna koncepcja obejmuje wiele innych właściwości, o których warto wiedzieć, rozważając włączenie go do wartościowego napoju w całym rodzinnym menu.

Nierzadko można przeczytać o soku z czarnego bzu:

  • pozytywnie wpływają na układ oddechowy,
  • chroni komórki przed wolnymi rodnikami.

Jego najważniejszym składnikiem jest witamina C – czarny bez zawiera jej aż tyle, że niemal żadna inna roślina nie może z nim konkurować, a sok z czarnego bzu jest właśnie esencją wszystkiego, co najlepsze w tej roślinie.

W obu elementach rośliny (kwiatach i owocach) znajdują się związki korzystne dla układu pokarmowego i moczowego. Ich podstawową rolą regulacja procesów trawiennych, łagodzenie wzdęć, czy zgagi. Syrop z czarnego bzu poleca się stosować osobom, które mają skłonności do zaburzeń trawienia, takich jak zaparcia.

Jak stosować i przechowywać sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu, oprócz licznych właściwości zdrowotnych, może być stosowany także na walory smakowe. Bardzo często stanowi dodatek do potraw, a jeszcze lepiej sprawdzi się w przyrządzeniu napojów. Najlepiej stosować go przed posiłkiem, 1-2 razy dziennie. Sok z czarnego bzu można przygotować samodzielnie, choć jest to czynność czasochłonna i wymagająca odpowiedniej znajomości proporcji składników przygotowanego preparatu. Bardzo ważne, aby do przygotowania soku zbierać wyłącznie owoce bardzo dojrzałe. Zjedzenie niedojrzałych wiąże się z zażyciem sambunigryny – co może doprowadzić do biegunki, wymiotów i ogólnego osłabienia.

Sok z czarnego bzu, podobnie jak wiele naturalnych produktów o tych charakterze, powinien być zawsze przechowywane we właściwy sposób, tak aby jak najdłużej zachował swoje właściwości. Ważne jest, aby spożyć go przed upływem daty wskazanej na etykiecie przez producenta. Specyfik dostępny jest w butelkach o różnych pojemnościach.

Czarny bez: przeciwwskazania

Surowe owoce czarnego bzu, a zwłaszcza te niedojrzałe zawierają sambunigrynę, której spożycie wiąże się z wystąpieniem objawów podobnych do typowego zatrucia (biegunka, wymioty, osłabienie). Trująca właściwość znika jednak po obróbce termicznej!. Trzeba o tym bezwzględnie pamiętać, kiedy chcemy skorzystać z dobrodziejstwa tego krzewu przygotowując samodzielnie sok lub syrop z czarnego bzu. Warto obserwować reakcję organizmu szczególnie w początkowym okresie stosowania czarnego bzu.

Czarny bez dla kobiet w ciąży?

Syrop z czarnego bzu jest dopuszczony do bezpiecznego stosowania przez kobiety w ciąży. Nadaje się on idealnie jako naturalne wsparcie organizmu przy różnego rodzaju przeziębieniach oraz infekcjach. Warto jednak pamiętać, że przed zastosowaniem jakiegokolwiek suplementu należy zapytać o poradę lekarza prowadzącego.

Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.