Szybka dostawa w ciągu 48h od złożenia zamówienia
Szukaj
1 - 11 z 11 produktów
Witamina K zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W przyrodzie występuje w dwóch głównych postaciach, jako filochinon (witamina K1) oraz menachinon (witamina K2). Wyróżnia się także witaminę K3, czyli menadion, który jest syntetyczną pochodną witaminy K i pełni rolę prowitaminy. Liczne funkcje, zwłaszcza w obrębie układu krzepnięcia i kośćca, sprawiają, że witamina K uznawana jest za jedną z najważniejszych witamin dla zdrowia człowieka.
Jak działa witamina K? W organizmie człowieka spełnia ona dwie zasadnicze funkcje: jest ważnym elementem kaskady krzepnięcia krwi oraz warunkuje prawidłowe funkcjonowanie kości.
Kaskada krzepnięcia krwi to całość procesów, które zachodzą w celu zatrzymania krwawienia poprzez utworzenie skrzepu w miejscu uszkodzenia tkanki. W jej przebiegu uczestniczy wiele czynników i białek, które są ściśle od siebie zależne. Obecność witaminy K jest kluczowa do powstania takich cząsteczek jak: protrombina (czynnik II), czynnik VII, czynnik IX i czynnik X. Do białek regulujących krzepnięcie krwi, zależnych od witaminy K, zalicza się również białko S i białko C.
Warto także wspomnieć o wpływie witaminy K na zdrowie kości. Witamina ta ‒ wraz z witaminą D ‒ aktywuje osteokalcynę, białko odpowiedzialne za wiązanie wapnia i odkładanie go w tkance kostnej. Obecność witaminy K jest zatem niezbędna do prawidłowej mineralizacji kośćca.
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę K jest zróżnicowane i zależy przede wszystkim od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Normy polskie na witaminę K, ustalone na poziomie wystarczającego spożycia, kształtują się następująco:
Niedobory witaminy K nie są powszechne w naszym społeczeństwie. Wynika to z dużej zawartości tego składnika odżywczego w pożywieniu, syntezy w świetle jelita, a także zdolności regeneracji zużytej witaminy K i możliwości ponownego jej użycia. Ryzyko deficytu tej ważnej dla zdrowia witaminy występuje głównie u:
Niedobór witaminy K wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Nieprawidłowa podaż tego składnika odżywczego związana jest z występowaniem między innymi:
Bardzo niebezpieczny może być niedobór witaminy K u noworodków, zwłaszcza urodzonych przedwcześnie. U tak małych dzieci może dojść do zagrażających życiu krwawień w obrębie ośrodkowego układu nerwowego. Z tego też powodu noworodkom podaje się tuż po urodzeniu profilaktyczną dawkę witaminy K w formie iniekcji domięśniowej.
Nadmiar większości witamin i minerałów jest szkodliwy dla zdrowia. Nieco inaczej jest w przypadku witaminy K. Dotychczas nie stwierdzono szkodliwego działania dużych dawek tej witaminy. Badania naukowe wskazuję, że nawet dawki wielkości 10 mg/dobę nie wywoływały skutków ubocznych, a organizm dobrze radził sobie z metabolizowaniem tego składnika odżywczego. Warto jednak podkreślić, że tak wysokie dawki witaminy K nie wiążą się z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi.
Gdzie jest witamina K? To zależy od jej postaci! Głównym źródłem witaminy K1 są produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, zwłaszcza ciemnozielone rośliny liściaste. Filochinon można znaleźć w dużych ilościach w:
Witaminę K1 można także znaleźć w olejach pochodzenia roślinnego, na przykład w oliwie z oliwek, oleju sojowym czy oleju rzepakowym.
Witamina K2, czyli menachinon, jest syntezowana przez bakterie znajdujące się w świetle jelita grubego. Niestety, biodostępność wyprodukowanej w ten sposób witaminy jest niewielka, ponieważ związek ten jest wchłaniany w jelicie cienkim, czyli wcześniejszym odcinku przewodu pokarmowego. Witaminę K2 można dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Jej dodatkowym źródłem mogą być produkty fermentowane, sery, twarogi czy zsiadłe mleko. Znaczne ilości witaminy K2 występują również w wątrobie oraz żółtku jaj.
Warto zaznaczyć, że witamina K1 może w organizmie ulegać przemianom do witaminy K2.
Czy suplementacja witaminy K jest zalecana każdemu? Absolutnie nie. U zdrowego człowieka zapotrzebowanie na witaminę K jest w całości pokrywane wraz z dietą. O dodatkowej suplementacji powinny jednak pomyśleć osoby z grupy ryzyka rozwoju niedoboru witaminy K.
Przyjmowanie tabletek z witaminą K powinny rozważyć przede wszystkim osoby zmagające się ze schorzeniami przewodu pokarmowego upośledzającymi trawienie i wchłanianie tłuszczów. Suplementacja może także być dobrym rozwiązaniem dla osób z zaburzeniami mikrobioty jelitowej, na przykład na skutek intensywnej antybiotykoterapii czy kolonizacji jelita patogennymi szczepami bakterii. Przesłanką do suplementacji witaminy K jest także uboga, niedoborowa dieta, choć warto pamiętać, że witaminy i minerały w tabletkach nie powinny zastępować zróżnicowanej i dobrze zbilansowanej diety.
Witaminy i minerały często wydają nam się jedynie nieszkodliwym dodatkiem. Niestety, niekiedy te pozornie bezpieczne związki odżywcze mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Taka sytuacja ma miejsce w przypadku suplementacji witaminy K u osób, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe z grupy antagonistów witaminy K ‒ warfarynę lub acenokumarol.
Badania naukowe wykazały, że w tej grupie chorych nawet najmniejsze dawki witaminy K, rzędu 10 µg, zaburzają działanie leków przeciwzakrzepowych, zwiększając ryzyko groźnych zakrzepów. Co więcej, osoby zażywające leki z grupy antagonistów witaminy K powinny unikać nie tylko suplementów, ale także żywności bogatej w ten składnik odżywczy.
Obecnie w sprzedaży dostępne są zarówno preparaty pojedyncze z witaminą K, jak i preparaty złożone zawierające cały kompleks witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Największą popularnością cieszą się preparaty w formie kapsułek czy tabletek. Witamina K, przeznaczona do suplementacji u niemowląt i małych dzieci, może również występować w formie płynu.