Szybka wysyłka w 24h od złożenia zamówienia

  Szybka dostawa z DHL & InPost

0

Kategorie


Ulubione


Witamina D

Znalezione produkty: 92
1

1 - 24 z 92 produktów

1
2 3
...
4

Witamina D

Witamina D to tak naprawdę nie jeden, a kilka rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych o budowie sterolowej. Dla zdrowia człowieka najważniejsze znaczenie mają dwa z nich ‒ witamina D3, czyli cholekalcyferol oraz w mniejszym stopniu witamina D2, czyli ergokalcyferol. Związki te są nieaktywnymi biologiczne prohormonami, które ulegają reakcjom hydroksylacji w wątrobie i nerkach do aktywnej formy, jaką jest 1,25-hydroksycholekalcyferol. Obecnie witamina D uznawana jest za najważniejszą witaminę dla zdrowia człowieka, a utrzymywanie jej prawidłowego stężenia jest kluczowe w profilaktyce wielu schorzeń.

Wpływ witaminy D na zdrowie

Jeszcze do niedawna uważano, że główną rolą witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Witamina ta bowiem zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów ze światła jelita, a jednocześnie warunkuje prawidłową mineralizację kośćca. Jest to bardzo ważne, choć niejedyne działanie witaminy D. Odkrycie w połowie lat 70. ubiegłego wieku receptora dla witaminy D (VDR), który obecny jest w większości komórek ludzkiego organizmu, zapoczątkowało prężny rozwój badań naukowych skupiających się na dokładnym wpływie witaminy D na zdrowie człowieka. Obecnie wskazuje się, że witamina D wpływa na ekspresję 2000-3000 genów, co jest potwierdzeniem jej wielokierunkowego działania.

Wśród wielu działań witaminy D na zdrowie, warto wymienić przede wszystkim:

  • regulację funkcjonowania układu odpornościowego;
  • hamowanie stanów zapalnych;
  • hamowanie procesów nowotworzenia;
  • ochronę układu krążenia, poprzez redukcję aktywności układu renina-angiotensyna-aldosteron;
  • ochronę obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego, poprzez stymulowanie syntezy czynników neurotroficznych czy regulację funkcjonowania układu dopaminergicznego;
  • zapobieganie powstawaniu zwapnień w naczyniach krwionośnych oraz zwłóknień w nerkach;
  • regulację sekrecji insuliny.

Wśród wszystkich witamin i minerałów nie ma prawdopodobnie drugiego, tak wielokierunkowo oddziałującego na organizm człowieka związku, jak witamina D.

Prawidłowe stężenie witaminy D w organizmie człowieka

Rekomendowaną metodą pomiaru stężenia witaminy D w organizmie jest laboratoryjne oznaczenie stężenia jej metabolitu ‒ 25(OH)D ‒ w surowicy krwi. Według najnowszych wytycznych z 2023 roku normy stężenia tej witaminy dla populacji Polski są następujące:

  • ≤20 ng/ml ‒ niedobór witaminy D;
  • 20-30 ng/ml ‒ suboptymalne stężenie witaminy D;
  • 30-50 ng/ml ‒ prawidłowe stężenie witaminy D;
  • 50-100 ng/ml ‒ podwyższone stężenie witaminy D;
  • >100 ng/ml ‒ toksyczne stężenie witaminy D.

Czym grozi niedobór witaminy D?

Czy wiesz, że nawet 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D? Deficyt najczęściej związany jest z obniżoną syntezą skórną tego składnika lub jego niewystarczającą podażą w diecie. Bywa jednak, że przyczyną niedoboru witaminy D są choroby współistniejące, takie jak otyłość, zaburzenia trawienia i wchłaniania, przewlekłe schorzenia nerek i wątroby, a także stałe przyjmowanie niektórych leków.

U dzieci zaawansowany niedobór witaminy D powoduje rozwój krzywicy ‒ choroby związanej z zaburzeniem gospodarki wapniowo-fosforanowej, polegającej na nieprawidłowej mineralizacji kości z następczą deformacją szkieletu. U dorosłych zaś deficyt witaminy D jest przyczyną osteomalacji i osteoporozy, czyli chorób związanych z utratą gęstości mineralnej kośćca i jego zwiększoną podatnością na uszkodzenia mechaniczne.

Badania naukowe potwierdzają również, że niedobór witaminy D stanowi istotny czynnik sprzyjający rozwojowi i ciężkiemu przebiegowi niektórych chorób autoimmunologicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób zakaźnych, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów.

Czym grodzi nadmiar witaminy D?

W przypadku witamin i minerałów nie sprawdza się zasada: im więcej, tym lepiej. Nie inaczej jest z witaminą D ‒ jej zbyt wysokie stężenie w organizmie, wykazuje działanie toksyczne.  Do przedawkowania witaminy D nie dochodzi jednak na skutek jej nadmiernej podaży w diecie czy syntezy skórnej, gdyż organizm człowieka posiada mechanizmy autoregulacji tego składnika odżywczego. Najczęstszą przyczyną nadmiaru witaminy D jest suplementacja z użyciem zbyt dużych dawek preparatu.

Przedawkowanie witaminy D wiąże się z wystąpieniem hiperkalcemii, czyli zbyt wysokiego stężenia wapnia w surowicy krwi. Stan ten objawia się między innymi:

  • nadmierną sennością;
  • zmęczeniem i osłabieniem;
  • nudnościami i wymiotami;
  • zwiększonym pragnieniem;
  • częstszym oddawaniem moczu;
  • bólami brzucha;
  • problemami z koncentracją.

Źródła witaminy D

Witamina D nazywana bywa „witaminą słońca”. Nie bez powodu! 80-100% dziennego zapotrzebowania na witaminę D pokrywa synteza skórna. Witamina D wytwarzana jest w keranocytach warstwy rozrodczej naskórka pod wpływem ekspozycji na światło słoneczne. W Polsce synteza witaminy D w skórze zdrowego człowieka jest efektywna jedynie w okresie wiosenno letnim, od maja do września i wymaga ekspozycji na słońce w godzinach od 10:00-15:00, trwającej co najmniej 15 minut. W tym czasie należy mieć odsłonięte przedramiona i podudzia oraz powstrzymać się od stosowania kremów z filtrami SPF.

Drugim źródłem witaminy D jest pożywienie. Dieta pokrywa jednak zaledwie 20% zapotrzebowania na tę witaminę. Witaminę D można znaleźć głównie w rybach, takich jak węgorz, dziki łosoś czy śledź, w mniejszym stopniu w jajkach, mleku lub żółtym serze. Źródłem witaminy D mogą być także grzyby: swojskie kanie, kurki, borowiki lub egzotyczne maitake czy shiitake.

Dlaczego suplementować witaminę D?

Przeważająca część populacji Polski zmaga się z niedoborem witaminy D. Jest to spowodowane jej niedostateczną syntezą w miesiącach jesienno-zimowych, jak również częstym występowaniem czynników ryzyka, takich jak otyłość, zaburzenia trawienia i wchłaniania, schorzenia endokrynologiczne czy choroby nowotworowe. W związku z powszechnością niedoborów tej najważniejszej dla zdrowia człowieka witaminy, specjaliści zalecają jej dodatkową suplementację.

Zdrowe osoby powinny suplementować witaminę D od początku października do końca kwietnia. Od maja do września suplementacja nie jest konieczna, o ile spełnia się warunki dla optymalnej syntezy skórnej witaminy D, choć w dalszym ciągu jest zalecana i bezpieczna. Osoby znajdujące się w grupach ryzyka powinny suplementować witaminę D pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy krwi.

Jak prawidłowo suplementować witaminę D3?

Witamina D3, czyli cholekalcyferol, jest preferowaną formą suplementacji witaminy D. Jej dawka powinna być dopasowana głównie do wieku i masy ciała człowieka. Według najnowszych wytycznych rekomendacje odnośnie dawki witaminy D3 wyglądają następująco:

  • niemowlęta do 6. miesiąca życia ‒ 400 IU/dziennie;
  • niemowlęta między 6. a 12. miesiącem życia ‒ 400-600 IU/dziennie;
  • dzieci w wieku 1-10 lat ‒ 600-1000 IU/dziennie;
  • nastolatki w wieku 11-18 lat ‒ 1000-2000 IU/dziennie;
  • dorośli w wieku 19-65 lat ‒ 1000-2000 IU/dziennie;
  • młodsi seniorzy w wieku 65-75 lat ‒ 1000-2000 IU/dziennie;
  • seniorzy powyżej 75 roku życia ‒ 2000-4000 IU/dziennie.

Leki i suplementy diety z witaminą D3

W aptece internetowej dostępne są zarówno suplementy, jak i leki bez recepty zawierające witaminę D3. Większość preparatów, oprócz witaminy D3, zawiera w swym składzie olej (olej z krokosza, olej MCT czy olej słonecznikowy), który ułatwia wchłanianie. Suplementy z witaminą D3 występują najczęściej w formie:

  • kropli doustnych;
  • kapsułek;
  • tabletek.

W serwisie Apteka Codzienna używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), aby ułatwić użytkownikom korzystanie z naszych stron oraz dostosowywać serwis do ich preferencji.

Akceptacja wszystkich plików cookies powoduje zapisanie w pamięci przeglądarki niezbędnych plików cookies (wykorzystywanych do prawidłowego działania strony), plików analitycznych (które pomagają nam poprawiać i ulepszać funkcjonalności serwisu) oraz marketingowych (umożliwiających wyświetlanie dopasowanych treści). Kliknij "Akceptuję", jeśli zgadzasz się na pliki cookies. Aby uzyskać więcej informacji lub zmienić ustawienia cookies, przeczytaj naszą Politykę prywatności i regulamin serwisu.

Pliki cookies (ciasteczka) to małe pliki tekstowe, które mogą być stosowane przez strony internetowe, aby użytkownicy mogli korzystać ze stron w bardziej sprawny sposób.

Prawo stanowi, że możemy przechowywać pliki cookies na urządzeniu użytkownika, jeśli jest to niezbędne do funkcjonowania niniejszej strony. Do wszystkich innych rodzajów plików cookies potrzebujemy zezwolenia użytkownika.

Niniejsza strona korzysta z różnych rodzajów plików cookies. Niektóre pliki cookies umieszczane są przez usługi stron trzecich, które pojawiają się na naszych stronach.

Więcej informacji o plikach cookies przeczytasz w Polityce prywatności.