Szybka dostawa w ciągu 48h od złożenia zamówienia
Szukaj
Witamina D to tak naprawdę nie jeden, a kilka rozpuszczalnych w tłuszczach związków chemicznych o budowie sterolowej. Dla zdrowia człowieka najważniejsze znaczenie mają dwa z nich ‒ witamina D3, czyli cholekalcyferol oraz w mniejszym stopniu witamina D2, czyli ergokalcyferol. Związki te są nieaktywnymi biologiczne prohormonami, które ulegają reakcjom hydroksylacji w wątrobie i nerkach do aktywnej formy, jaką jest 1,25-hydroksycholekalcyferol. Obecnie witamina D uznawana jest za najważniejszą witaminę dla zdrowia człowieka, a utrzymywanie jej prawidłowego stężenia jest kluczowe w profilaktyce wielu schorzeń.
Jeszcze do niedawna uważano, że główną rolą witaminy D jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej. Witamina ta bowiem zwiększa wchłanianie wapnia i fosforanów ze światła jelita, a jednocześnie warunkuje prawidłową mineralizację kośćca. Jest to bardzo ważne, choć niejedyne działanie witaminy D. Odkrycie w połowie lat 70. ubiegłego wieku receptora dla witaminy D (VDR), który obecny jest w większości komórek ludzkiego organizmu, zapoczątkowało prężny rozwój badań naukowych skupiających się na dokładnym wpływie witaminy D na zdrowie człowieka. Obecnie wskazuje się, że witamina D wpływa na ekspresję 2000-3000 genów, co jest potwierdzeniem jej wielokierunkowego działania.
Wśród wielu działań witaminy D na zdrowie, warto wymienić przede wszystkim:
Wśród wszystkich witamin i minerałów nie ma prawdopodobnie drugiego, tak wielokierunkowo oddziałującego na organizm człowieka związku, jak witamina D.
Rekomendowaną metodą pomiaru stężenia witaminy D w organizmie jest laboratoryjne oznaczenie stężenia jej metabolitu ‒ 25(OH)D ‒ w surowicy krwi. Według najnowszych wytycznych z 2023 roku normy stężenia tej witaminy dla populacji Polski są następujące:
Czy wiesz, że nawet 90% Polaków cierpi na niedobór witaminy D? Deficyt najczęściej związany jest z obniżoną syntezą skórną tego składnika lub jego niewystarczającą podażą w diecie. Bywa jednak, że przyczyną niedoboru witaminy D są choroby współistniejące, takie jak otyłość, zaburzenia trawienia i wchłaniania, przewlekłe schorzenia nerek i wątroby, a także stałe przyjmowanie niektórych leków.
U dzieci zaawansowany niedobór witaminy D powoduje rozwój krzywicy ‒ choroby związanej z zaburzeniem gospodarki wapniowo-fosforanowej, polegającej na nieprawidłowej mineralizacji kości z następczą deformacją szkieletu. U dorosłych zaś deficyt witaminy D jest przyczyną osteomalacji i osteoporozy, czyli chorób związanych z utratą gęstości mineralnej kośćca i jego zwiększoną podatnością na uszkodzenia mechaniczne.
Badania naukowe potwierdzają również, że niedobór witaminy D stanowi istotny czynnik sprzyjający rozwojowi i ciężkiemu przebiegowi niektórych chorób autoimmunologicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego, chorób zakaźnych, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów.
W przypadku witamin i minerałów nie sprawdza się zasada: im więcej, tym lepiej. Nie inaczej jest z witaminą D ‒ jej zbyt wysokie stężenie w organizmie, wykazuje działanie toksyczne. Do przedawkowania witaminy D nie dochodzi jednak na skutek jej nadmiernej podaży w diecie czy syntezy skórnej, gdyż organizm człowieka posiada mechanizmy autoregulacji tego składnika odżywczego. Najczęstszą przyczyną nadmiaru witaminy D jest suplementacja z użyciem zbyt dużych dawek preparatu.
Przedawkowanie witaminy D wiąże się z wystąpieniem hiperkalcemii, czyli zbyt wysokiego stężenia wapnia w surowicy krwi. Stan ten objawia się między innymi:
Witamina D nazywana bywa „witaminą słońca”. Nie bez powodu! 80-100% dziennego zapotrzebowania na witaminę D pokrywa synteza skórna. Witamina D wytwarzana jest w keranocytach warstwy rozrodczej naskórka pod wpływem ekspozycji na światło słoneczne. W Polsce synteza witaminy D w skórze zdrowego człowieka jest efektywna jedynie w okresie wiosenno letnim, od maja do września i wymaga ekspozycji na słońce w godzinach od 10:00-15:00, trwającej co najmniej 15 minut. W tym czasie należy mieć odsłonięte przedramiona i podudzia oraz powstrzymać się od stosowania kremów z filtrami SPF.
Drugim źródłem witaminy D jest pożywienie. Dieta pokrywa jednak zaledwie 20% zapotrzebowania na tę witaminę. Witaminę D można znaleźć głównie w rybach, takich jak węgorz, dziki łosoś czy śledź, w mniejszym stopniu w jajkach, mleku lub żółtym serze. Źródłem witaminy D mogą być także grzyby: swojskie kanie, kurki, borowiki lub egzotyczne maitake czy shiitake.
Przeważająca część populacji Polski zmaga się z niedoborem witaminy D. Jest to spowodowane jej niedostateczną syntezą w miesiącach jesienno-zimowych, jak również częstym występowaniem czynników ryzyka, takich jak otyłość, zaburzenia trawienia i wchłaniania, schorzenia endokrynologiczne czy choroby nowotworowe. W związku z powszechnością niedoborów tej najważniejszej dla zdrowia człowieka witaminy, specjaliści zalecają jej dodatkową suplementację.
Zdrowe osoby powinny suplementować witaminę D od początku października do końca kwietnia. Od maja do września suplementacja nie jest konieczna, o ile spełnia się warunki dla optymalnej syntezy skórnej witaminy D, choć w dalszym ciągu jest zalecana i bezpieczna. Osoby znajdujące się w grupach ryzyka powinny suplementować witaminę D pod kontrolą stężenia 25(OH)D w surowicy krwi.
Witamina D3, czyli cholekalcyferol, jest preferowaną formą suplementacji witaminy D. Jej dawka powinna być dopasowana głównie do wieku i masy ciała człowieka. Według najnowszych wytycznych rekomendacje odnośnie dawki witaminy D3 wyglądają następująco:
W aptece internetowej dostępne są zarówno suplementy, jak i leki bez recepty zawierające witaminę D3. Większość preparatów, oprócz witaminy D3, zawiera w swym składzie olej (olej z krokosza, olej MCT czy olej słonecznikowy), który ułatwia wchłanianie. Suplementy z witaminą D3 występują najczęściej w formie: