Szukaj
1 - 2 z 2 produktów
Nietolerancja laktozy jest rodzajem nadwrażliwości pokarmowej, objawy której występują po spożyciu produktów zawierających ten cukier. Należą do nich między innymi ból brzucha, wzdęcia, biegunka oraz wymioty. Leczenie tej dolegliwości opiera się głównie o dożywotnie wyeliminowanie z diety cukru mlecznego.
Laktoza, inaczej cukier mleczny, jest organicznym związkiem chemicznym oraz dwucukrem składającym się z glukozy, oraz galaktozy. Występuje on naturalnie w mleku (w tym również w kobiecym) i produktach mlecznych. Laktoza nie może zostać bezpośrednio wchłonięta z przewodu pokarmowego do organizmu. Zamiast tego, powinna ulec strawieniu w jelicie cienkim na skutek działania enzymu, jakim jest laktaza. W przypadku jego niedoboru lub braku przechodzi ona do jelita grubego i ulega rozkładowi przez florę bakteryjną jelit do kwasu mlekowego, dwutlenku węgla, wodorotlenków, wodoru oraz metanu. Podczas tego procesu dochodzi również do powstania krótkołańcuchowych kwasów organicznych, jakimi są kwas mlekowy, masłowy, octowy oraz propionowy. Oddziałują one drażniąco na błonę śluzową jelita, mogąc wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak ból brzucha, wzdęcia, uczucie przelewania się oraz biegunki.
Jako że laktoza jest podstawowym składnikiem mleka ssaków, występuje w mleku krowim, owczym kozim oraz bawolim. Znaleźć można ją również w produktach mlecznych typu jogurt, śmietana, kefir, maślanka oraz białe sery.
Czym laktoza różni się od laktazy? By pierwsza z nich mogła spełniać swoje funkcje biologiczne, musi ulec rozkładowi w jelicie cienkim przez enzym, jakim jest laktaza. Ta z kolei jest wytwarzana przez rąbek szczoteczkowy nabłonka jelita cienkiego. Rozkłada ona laktozę na cukry proste, które mogą zostać z łatwością wchłonięte do krwiobiegu.
Nietolerancja laktozy wynika z niedoboru laktazy. Stanowi to efekt jego obniżonej aktywności lub całkowitego braku w przewodzie pokarmowym. Niedobór laktazy dzieli się na wrodzony, wtórny lub nabyty. Pierwszy z nich jest określany również mianem alaktazji. Jest to brak laktazy w organizmie spowodowany czynnikami genetycznymi. Pacjenci borykający się z tą dolegliwością nie mogą zażywać nawet śladowych ilości laktozy. Ze względu na brak jej trawienia, może być ona szkodliwa dla zdrowia. Pierwotny niedobór laktazy nosi z kolei miano hipolaktazji i występuje najczęściej. Jest on związany z fizjologicznym procesem spadku aktywności wspomnianego enzymu oraz predyspozycjami genetycznymi. Jeżeli chodzi natomiast o niedobór nabyty, inaczej wtórny, towarzyszy on chorobom, w których przebiegu dochodzi do uszkodzenia nabłonka oraz kosmków jelitowych produkujących laktazę. Są to między innymi:
Niedobór wtórny pojawić może się również na skutek nadmiernego stosowania niesteroidowych leków przeciwzapalnych, antybiotyków, chemioterapeutyków oraz kwasu acetylosalicylowego. Warto wspomnieć tutaj także o tymczasowej nietolerancji laktozy występującej u dzieci urodzonych przed 34 tygodniem. Jest to tak zwany rozwojowy niedobór laktazy pojawiający się na skutek tego, iż organizm wcześniaków nie jest w stanie jej wytwarzać. Problem ten ustępuje wówczas, gdy w jelitach przedwcześnie urodzonego dziecka zaczyna się proces produkcji omawianego enzymu.
Symptomy nietolerancji laktozy wynikają bezpośrednio z obniżonej aktywności enzymu laktazy lub jego braku, na skutek czego niemożliwe staje się trawienie laktozy w jelicie cienkim. Zgromadzona i niestrawiona, jest wykorzystywana przez bakterie jelitowe, co daje objawy, takie jak:
Im większa ilość laktozy, tym silniejsze objawy nietolerancji na nią. Pojawiać mogą się one zarówno niedługo po spożyciu zawierającego ją produktu, jak i być odłożone w czasie. Nietolerancja laktozy nie jest tym samym, co alergia na mleko. Uczulenie na nie stanowi bowiem nadmierną reakcję układu odpornościowego występującą na skutek alergenu, jakim są białka mleka. Objawy występują tu od razu po spożyciu mleka i mają najczęściej postać pokrzywki.
Co do symptomów nietolerancji laktozy i niemowląt, jest to przeważnie stan przejściowy wywołany zbyt niską aktywnością enzymu laktazy, która jest niedostosowana do ilości laktozy dostarczanej z mlekiem matki. Organizm dziecka jest wówczas przeciążony dwucukrem, co objawia się luźnymi, pieniącymi się stolcami występującymi po każdym karmieniu.
Osoby, które zauważyły u siebie wymienione powyżej objawy nietolerancji laktozy, powinny się skonsultować z lekarzem rodzinnym, który zleci wykonanie badań mających na celu potwierdzenie lub wykluczenie tej dolegliwości. Są nimi:
Badanie endoskopowe - najskuteczniejsza, lecz jednocześnie najbardziej inwazyjna metoda diagnozy nietolerancji laktozy. Opiera się ona o wycięcie niewielkiego fragmentu jelita cienkiego w celu dokonania oceny zawartości laktazy.
W przypadku pacjentów z wrodzonym niedoborem laktazy, leczenie opiera się o dożywotnie wyeliminowanie z diety produktów zawierających cukier mleczny lub znaczące zmniejszenie ich ilości. Pomocne mogą okazać się tutaj suplementy diety zawierające enzym laktazę. Przyjmując je, zapewnić można sobie prawidłowe trawienie laktozy, unikając w ten sposób nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zalecane dzienne spożycie tego typu preparatów to 1 tabletka wraz z każdym posiłkiem zawierającym omawiany dwucukier.
Jeżeli chodzi natomiast o wtórną nietolerancję laktozy, zaleca się tu okresową eliminację produktów zawierających cukier mleczny. Należy ją stosować aż do momentu, w którym nie zostanie wyleczona choroba, która wywołała uszkodzenie nabłonka jelita. Niemowlętom borykającym się z tą przypadłością należy podawać natomiast mieszanki mleczne bezlaktozowe.
Nietolerancja laktozy jest popularną dolegliwością ze strony układu pokarmowego, która pojawia się wówczas, gdy w organizmie brakuje laktazy. Objawia się ona biegunką, wzdęciami, bólem brzucha oraz wrażeniem przelewania w jamie brzusznej. By się jej pozbyć, należy przejść na dietę bezlaktozową lub zacząć przyjmować dostępne w aptekach tabletki zawierające laktazę.